• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τσαβούσογλου στην Θράκη! Είδε… «τουρκικά γυμνάσια»! Άρον, άρον τον έβαλαν μέσα στο Προξενείο – Απάντησε η Αθήνα – vid

Τσαβούσογλου στην Θράκη! Είδε… «τουρκικά γυμνάσια»! Άρον, άρον τον έβαλαν μέσα στο Προξενείο – Απάντησε η Αθήνα – vid

Παραμένει ανεπιθύμητος στα πομακοχώρια.

Έφτασε λίγο πριν τις 11 το πρωί στην Αλεξανδρούπολη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν την αναχώρησή του από την Τουρκία για την Ελλάδα σημείωσε πως στην τελευταία επίσκεψη του Νίκου Δένδια «υποδεχθήκαμε τους Ελληνες με θετικό τρόπο και περιμένουμε και αυτοί να κάνουν το ίδιο».

Υπογράμμισε πως έρχεται στην Ελλάδα με θετική ατζέντα.

Δεν έλειψαν και οι προκλήσεις βέβαια!

Ο «φίλος Μεβλούτ», όπως τον αποκαλεί ο Νίκος Δένδιας, σε ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα για να συναντήσει μέλη της «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη, καθώς επίσης και για να πραγματοποιήσει συνομιλίες περί διμερών σχέσεων».

Ο ίδιος συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία τουρκικών ΜΜΕ, που θα προβάλλουν στην Τουρκία το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τους «ομογενείς», όπως αποκαλούν τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, γεγονός που προκαλεί έκδηλη ανησυχία στην ελληνική πλευρά.

Αμέσως μετά την άφιξή του, ο Τσαβούσογλου μετέβη στο τουρκικό προξενείο όπου και φυγαδεύτηκε άρον άρον:

Ο Τούρκος Υπουργός συνομίλησε μάλιστα και με μουσουλμάνους κατοίκους:

Δείτε τις υποσχέσεις που έδωσε στους νεότερους, επισκεπτόμενος μειονοτικό σχολείο της περιοχής.

«Επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ, ένα από τα δύο Τουρκικά μειονοτικά γυμνάσια. Είναι σημαντικό για τα παιδιά μας να λαμβάνουν εκπαίδευση υπό τις καλύτερες συνθήκες στη μητρική τους γλώσσα σε όλες τις ηλικίες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την επίλυση προβλημάτων τους» έγραψε στο πρσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ο ίδιος μάλιστα φέρεται να έθεσε θέμα αμοιβαίας παρουσίας Τούρκων καθηγητών στην Ελλάδα και Ελλήνων στην Τουρκία:

Σε χρόνο ρεκόρ ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε και με ψευτομουφτήδες.

Πιο συγκερκιμένα, είχε επαφές με τον πρόξενο Μουράτ Ομέρογλου και με τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερήφ και Αχμέτ Μετέ. Άγνωστο παραμένει το περιεχόμενο των συζητήσεών τους.

«Το έργο των Μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της τουρκικής μειονότητας» σχολίασε στο Τwitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που φωτογραφήθηκε μαζί με Σερήφ και Μετέ.

Η τουρκική αντιπροσωπεία παρέθεσε γεύμα στο χωριό Θάμνα γεύμα σε μέλη της μειονότητας, ενώ η αστραπιαία επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη θα κλείσει με προσκύνημα στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, έναν υποτιθέμενο «ήρωα» της μειονότητας το εγκώμιο του οποίου πλέκει η Άγκυρα.

ΑΠΑΝΤΗΣΕ Η ΑΘΗΝΑ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: 

Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάνης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει.