• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σύμβουλος Εθν.Ασφάλειας Μητσοτάκη: «Σε περίπτωση επίθεσης θα στηρίξουμε ένοπλα την Κύπρο»

Σύμβουλος Εθν.Ασφάλειας Μητσοτάκη: «Σε περίπτωση επίθεσης θα στηρίξουμε ένοπλα την Κύπρο»

Δήλωση υψίστης σημασίας στον απόηχο της τουρκικής πρόκλησης.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξανδρος Διακόπουλος, τόνισε πως η Ελλάδα εφόσον χρειαστεί θα στηρίξει ένοπλα την Κύπρο, καθώς για τη χώρα μας είναι υποχρέωση η προστασία των εθνικών συμφερόντων και της ακεραιότητας της ελεύθερης Κύπρου.

Πιο συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στην «Σημερινή» της Κυριακής, ο κ.Διακόπουλος, τονίζει:

«Από το 2011 και μετά, το «Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου» αντικαταστάθηκε με τη «Μόνιμη, Σταθερή και Αναβαθμισμένη Συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στους Τομείς Άμυνας και Ασφάλειας», προκειμένου να είναι συμβατό με το κείμενο της Συνθήκης της Λισσαβώνας της ΕΕ. Αυτή η συνεργασία από την οποία απορρέει απαίτηση για πρόληψη και επιτυχή αντιμετώπιση μιας κρίσης, όπως επίσης η υποχρέωση προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας και των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου, αποτελεί ύψιστο εθνικό, ηθικό και πολιτικό καθήκον της Ελλάδος.

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί η Κύπρος επίθεση και να μη βρεθεί ένοπλα η Ελλάδα στο πλευρό της. Μην ξεχνάτε ότι στην Κύπρο βρίσκεται μία από τις πιο ενισχυμένες και άρτια εξοπλισμένες Ταξιαρχίες των Ελληνικών Δυνάμεων, που είναι η ΕΛΔΥΚ».

Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται λίγα 24ωρα μετά την «καταδρομική κάθοδο» του ερευνητικού “Barbaros” παράλληλα με την έκδοση τουρκικής NAVTEX στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Από μόνη της αυτή η ενέργεια των Τούρκων επανέφερε, έστω και «θολά», την καχυποψία από κυπριακής πλευράς για το αν η Ελλάδα θα στηρίξει ή όχι τη Λευκωσία σε μία ακραία τουρκική πρόκληση.

Εκτός των άλλων, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Κ.Μητσοτάκη είχε προβεί στην παρακάτω δήλωση στο περιθώριο της καθόδου του “Barbaros” αλλά και της υποχώρησης του γεωτρύπανου “Orus Reis” από την περιοχή του Καστελόριζου:

«Είναι όμως δύο διαφορετικά πράγματα αυτά, το καταλαβαίνετε αυτό. Η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, το οποίο υφίσταται και αυτό βέβαια την βάναυση καταπάτηση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, την κατάφορη καταπάτηση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, σε μια σχεδόν πειρατική ενέργεια της Τουρκίας που έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Δυστυχώς δεν είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, όμως αυτό είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που μιλάγαμε για το URUC REIS».

Θέλοντας να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε, ο κ.Διακόπουλος στη συνέντευξή του στη «Σημερινή» υπογράμμισε:

«Αυτό που εννοούσα και εννοώ είναι ότι ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία επιχείρησε μέσω του Orucs Reis να εκτελέσει τέτοιας κλίμακας παράνομη σεισμογραφική έρευνα εντός τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με συνοδεία, μάλιστα, όλου του Στόλου της! Η Τουρκία δεν πήγαινε έτσι, να κάνει μόνο μια καταπάτηση, αλλά και εν δυνάμει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο. Αυτή της η προσπάθεια αποτράπηκε με τον τρόπο που απετράπη και η Τουρκία αναδιπλώθηκε. Στην Κύπρο, όμως, η Τουρκία είναι υπότροπη!

Επίσης, σκοπός μου ήταν να τονίσω με έμφαση την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου Κράτους. Στις επιμέρους διαφορές των δύο περιπτώσεων συμπεριλαμβάνω και το γεγονός ότι στην περίπτωση του Orucs Reis είχαμε απόπειρα επιβολής τετελεσμένων μέσω επιθετικής διεκδίκησης, ενώ στην Κύπρο υπάρχει ΑΟΖ κατοχυρωμένη με διεθνή συμφωνία. Εξ ου και χαρακτήρισα την πράξη της Τουρκίας ως πειρατεία. Η αλήθεια είναι πως, παρότι η Κύπρος υφίσταται μια καθ’ υποτροπή βάναυση και κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, η νομική της θέση είναι από πλευράς Διεθνούς Δικαίου πιο ισχυρή, γιατί βασίζεται σε Διεθνείς Συμφωνίες.

Τέλος, θεώρησα πως δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή της έκδοσης της navtex για το Barbaros από πλευράς Τουρκίας. Έγινε αμέσως μετά την αναδίπλωση της προσπάθειας ερευνών του Orucs Reis σε μια ύστατη (μέχρι την επόμενη) προσπάθεια να δυναμιτίσει τη διαδικασία επανέναρξης διερευνητικών επαφών. Έτσι, η Τουρκία προσπάθησε να ενοποιήσει τις δύο περιπτώσεις και εγώ ήθελα να της καταστήσω σαφές πως η Κύπρος είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη και οι δύο περιπτώσεις ούτε ενοποιούνται, ούτε συμψηφίζονται, ούτε μπορεί να χρησιμοποιήσει το ένα Κράτος για να πιέσει το άλλο».

(φωτο:eurokinissi)