Συμφωνία Πρεσπών: Τι μπορεί να αλλάξει και τι ΟΧΙ

Με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι Βόρειοι γείτονες πήραν το όνομα Βόρεια Μακεδονία.

Εκτός από το όνομα, πήραν Γλώσσα και Εθνότητα. Πολλοί Έλληνες πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίας, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί γραφικές από ορισμένα πολιτικά πρόσωπα.

Η νέα κυβέρνηση προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι δεν θα καταργήσει την Συμφωνία γιατί δεν μπορεί. Αντ’αυτού προσπαθεί να δείξει τα πλεονεκτήματα της Βόρειας Ελλάδας. Στο τραπέζι υπάρχει και το χαρτί του Βέτο για την ένταξη των Βόρειων γειτόνων στην ΕΕ. Είναι ένας μοχλός πίεσης!

Σε μια επίσημη πολιτική συζήτηση είναι απαγορευτικό να ειπωθούν «σκληρές λέξεις» για οποιαδήποτε Συμφωνία. Η εξωτερική πολιτική δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει την Διεθνή Κοινότητα στο θέμα των Πρεσπών. Συνεπώς δεν θα ήταν συνετό να χάσουμε τον πολιτισμό μας. Έχουμε πολλά λογικά επιχειρήματα τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Το θέμα έχει τελειώσει είτε το θέλουμε είτε όχι. Από εδώ και πέρα θα κοιτάξουμε να βελτιώσουμε σημεία της Συμφωνίας. Κανένας δεν μπορεί να την καταργήσει εκτός και αν θέλει να…κάνει πόλεμο με μια χώρα που αντικειμενικά δεν μπορεί να αμυνθεί, οπότε κάτι τέτοιο θα ήταν άτοπο και για να λέμε την αλήθεια δεν ταιριάζει με την αμυντική τακτική που ακολουθεί η Ελλάδα, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα, αν κάνει πολεμική ενέργεια θα δεχτεί τελειωτικό οικονομικό πλήγμα από τους εταίρους της.

Να το πούμε «λαϊκά». Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο εκατομμύριο να καταργηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Μπορεί όμως να βελτιωθεί με πολιτικά μέσα για τα οποία μίλησε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. Η καμπάνια για τα Μακεδονικά προϊόντα ξεκινάει σύντομα.

photo:eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •