• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ στιγμιότυπο: Ο μεγάλος πόθος της Τουρκίας εις βάρος των Ελλήνων – Το el.gr τον είχε αποκαλύψει (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ στιγμιότυπο: Ο μεγάλος πόθος της Τουρκίας εις βάρος των Ελλήνων – Το el.gr τον είχε αποκαλύψει (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Το στιγμιότυπο είναι από βίντεο του τουρκικού «haber7».

Λαμβάνει χώρα στην τελετή αποφοίτησης των νέων Αξιωματικών των Σχολών ΣΞ-ΠΑ-ΠΝ του νεοσυσταθέντος Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας (MSU), η οποία έγινε  στην έδρα της Σχολής Αξιωματικών του τουρκικού ναυτικού.

Κατά την τελετή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χ. Ακάρ, δεν έχασε την ευκαιρία να δείξει, στον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τον χάρτη της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», στον οποίο αναφερθήκαμε χθες (διαβάστε ΕΔΩ).

Το στιγμιότυπο που κρατήσαμε όμως είναι εκείνο που ο Ακάρ δείχνει την ύπαρξη του Καστελόριζου.

Το «αγκάθι» αυτό που χαλά τα σχέδια της Τουρκίας για την πραγμάτωση της «γαλάζιας πατρίδας» μέσω παράνομης διάσπασης της ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου.

Δείτε:

Haber

Στο el.gr είχαμε πολλάκις αναφερθεί στην εν λόγω πραγματικότητα.

Σας παραθέτουμε απόσπασμα από παλαιότερο άρθρο μας:

Το Καστελόριζο βρίσκεται στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων, διότι κατέχει μια πλεονεκτική και κομβική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελώντας το κλειδί για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ

Σημείωση:

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων. Με πιο απλά λόγια, η οικονομική εκμετάλλευση της θαλάσσιας περιοχής.

Η ΑΟΖ διαφέρει από τα θαλάσσια σύνορα, καθώς εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων μιας χώρας (συνήθως 12 ναυτικά μίλια) στα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή, εφόσον δεν υπάρχει στον ορίζοντα στεριά άλλους κράτους.

Η Ελλάδα δικαιούται, καταρχάς, να ανακηρύξει ΑΟΖ. Αυτό είναι ένα δικαίωμα που μπορεί να ασκηθεί μονομερώς.Στην συνέχεια, η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες .

Οι Τούρκοι, συχνά-πυκνά, παρουσιάζουν αλλαγμένους χάρτες στους οποίους «εξαφανίζουν» το Καστελόριζο ή καλύτερα το συμπεριλαμβάνουν στην οριοθέτηση της δικής τους ΑΟΖ.

Γιατί το κάνουν αυτό;

Αν δεχτούν ότι η περιοχή του Καστελόριζου ανήκει στην Ελληνική ΑΟΖ, τότε, το ακριτικό μας νησί αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο και συνεπώς, η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο και άρα οι Τούρκοι δεν θα μπορούν να βάλουν «χέρι» στους όποιους υδρογονάνθρακες της ευρύτερης περιοχής.

Με λίγα λόγια το Καστελόριζο «μπλοκάρει» τα σχέδια των Τούρκων για οριοθέτηση μεγάλης ΑΟΖ.

Γι’ αυτό η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ελληνική ΑΟΖ με βάση το Καστελόριζο, το οποίο «κόβει» τις φιλοδοξίες της Άγκυρας, η οποία θέλει να «σπάσει» την ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, ιδιαίτερα να εμποδίσει την ενοποίηση των ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, γεγονός που εκ των πραγμάτων θα αναβαθμίσει τόσο την γεωοικονομική όσο και την γεωστρατηγική θέση του Ελληνισμού στην Ανατ. Μεσόγειο.

Είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα η υπεράσπιση και στήριξη του πληθυσμού στο Καστελόριζο των Ελλήνων, ώστε αυτό το «αγκάθι» στα σχέδια των Τούρκων (ή όποιων βρίσκονται από πίσω τους) να συνεχίσει να υφίσταται.

ΥΓ. Στην αρχική φωτογραφία ο Ακάρ δείχνει το σημείο όπου οι Τούρκοι, θα στείλουν, όπως ισχυρίζονται, το Όρουτς Ρέις, ανατολικά της Κρήτης,

ΦΩΤΟ haber7.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •