• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Στόλτενμπεργκ: Η επιτυχής έκβαση του δημοψηφίσματος, προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων, στο ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Η επιτυχής έκβαση του δημοψηφίσματος, προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων, στο ΝΑΤΟ

Την κατηγορηματική θέση πως εάν η συμφωνία επίλυσης του ζητήματος του ονόματος (Συμφωνία των Πρεσπών) απορριφθεί στο επικείμενο δημοψήφισμα στα Σκόπια,

όματος (Συμφωνία των Πρεσπών) απορριφθεί στο επικείμενο δημοψήφισμα στην, τότε η χώρα δεν έχει καμία πιθανότητα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, διατύπωσε ο γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον, Ζάεφ.

«Η ιδέα ότι μπορείτε να απορρίψετε στο δημοψήφισμα τη συμφωνία με την Ελλάδα και να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ψευδαίσθηση και μόνο… Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ενταχθεί (η ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ εκτός από την αποδοχή της συμφωνίας με την Ελλάδα.

Ξέρω ότι κάποιοι στη χώρα μπορούν να πουν «όχι» για το δημοψήφισμα και «ναι» για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, όμως τέτοια εναλλακτική λύση δεν υπάρχει. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το όνομα δεν μπορεί να υπάρξει και ένταξη στο ΝΑΤΟ» σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σχόλιο: Αυτή η εξέλιξη θα είναι καλή για την Ελλάδα αλλά και για την…..ελληνική κυβέρνηση, η οποία βλέπει τα ποσοστά της μειωμένα εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε στο μεγάλο αυτό Εθνικό θέμα.

Ο γ.γ.του ΝΑΤΟ προέτρεψε τους ψηφοφόρους των Σκοπίων, να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα και σημείωσε ότι η συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για τη χώρα, προκειμένου αυτή να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Σχόλιο: Η Αντιπολίτευση των Σκοπίων δεν θέλει να εφαρμοστεί η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε αν οι πολίτες πειστούν να ρίξουν..άκυρο στην συμφωνία.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι 29 χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, απηύθυναν στα Σκόπια, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που διεξήχθη στις 12 Ιουλίου, πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και σημείωσε ότι ξεκίνησαν ήδη οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και πως η Συμμαχία περιμένει τα Σκόπια να γίνουν, το 30ο μέλος της.

Από την μεριά του, ο Ζάεφ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το δημοψήφισμα θα έχει αίσια έκβαση και πως η χώρα του θα μπορέσει αμέσως μετά να προχωρήσει στο τελευταίο στάδιο των υποχρεώσεων που της αναλογούν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και το οποίο σχετίζεται με τις τροποποιήσεις του Συντάγματος της χώρας.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στα Σκόπια αναχώρησε για την Αθήνα όπου το βράδυ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου -μεταξύ άλλων- να τον ενημερώσει για την υπό εξέλιξη ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

Η επίσκεψη αυτή του γ.γ. του ΝΑΤΟ στα Σκόπια εντάσσεται στο πλαίσιο στήριξης τού διεθνή οργανισμού στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, το οποίο θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Αύριο, για τον σκοπό αυτό, θα επισκεφθεί τα Σκόπια ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρεία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, ενώ το Σάββατο, την πρωτεύουσα των Σκοπίων, θα επισκεφθεί η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Συμπέρασμα

Όλοι εκτός από τους Έλληνες, βλέπουν καλή την συμφωνία των Πρεσπών και αυτό το γεγονός, μόνο τυχαίο δεν είναι!

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu