• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Στο αμήν ακρίτες ψαράδες! Εξώδικο στην κυβέρνηση: Αφήνετε την Τουρκία να αλωνίζει και να «κλέβει» χώρο στο Αιγαίο (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο αμήν ακρίτες ψαράδες! Εξώδικο στην κυβέρνηση: Αφήνετε την Τουρκία να αλωνίζει και να «κλέβει» χώρο στο Αιγαίο (ΒΙΝΤΕΟ)

Εξώδικο στην ελληνική κυβέρνηση απέστειλαν 36 Έλληνες αλιείς!

Αιτία;

Η κατάσταση που ζουν από τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την έλλειψη αντίδρασης από το Λιμενικό.

«Τούρκοι αλιείς ανενόχλητοι λυμαίνονται τις ελληνικές θάλασσες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ουδέποτε ετέθη θέμα σύλληψής του ακόμη κι όταν από τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος καταλήφθηκαν εν τω πράττεσθαι να αλιεύουν εντός των χωρικών μας υδάτων, κατά παράβαση του άρθρου 401 του Ποινικού Κώδικα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εξώδικο, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Οι 36 ψαράδες ζητούν τη λήψη μέτρων καθώς, όπως γράφουν, «θεωρούμε πλέον, ως κάτοικοι της παραμεθορίου, ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός άνισου ακήρυχτου πολέμου με αντιπάλους τους Τούρκους αλιείς και τα τουρκικά περιπολικά σκάφη, τα οποία συνεπικουρούν στην παράνομη και λαθραία αλιεία».

Βάσει των καταγγελιών τους, στις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις τους προς τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Ναυτιλίας η απάντηση που έχουν λάβει είναι «ότι, δυστυχώς, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, λόγω του φόβου κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Οι ψαράδες από την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου καταγγέλλουν, επίσης, ότι συχνά απειλούνται από τα τουρκικά σκάφη με εμβολισμό ή και βύθιση από τα απόνερα που δημιουργούν.

Η εφημερίδα της Ρόδου «Ροδιακή» γράφει:

Οι Τούρκοι ψαράδες υλοποιούν εντολές της Τουρκικής πολιτικής ηγεσίας η οποία αμφισβητεί συλλήβδην το status στο Αιγαίο, όπως αυτό καθορίστηκε από τις Διεθνείς Συνθήκες και Συμβάσεις (Συνθήκη της Λωζάνης, Ιταλοτουρκική Συμφωνία του 1932 για χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας, την Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων κ.λ.π) και που δεν ευνοεί τον Τουρκικό επεκτατισμό.

Ταυτόχρονα η στρατηγική επιλογή της Άγκυρας να αξιοποιεί τον αλιευτικό της στόλο, για να αμφισβητεί σταθερά και διαχρονικά το status στο Αιγαίο, δημιουργεί και τεράστιο πρόβλημα στην Ελληνική αλιεία, αφού οι Τουρκικές μηχανότρατες δουλεύουν τους μήνες που οι Ελληνικές απαγορεύεται να ψαρεύουν, για να προστατευθεί ο γόνος και η αναπαραγωγή των ψαριών.

Οι Έλληνες ψαράδες Μέσης και Παράκτιας Αλιείας με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν μπορούν να ψαρεύουν από το τέλος Μαΐου μέχρι την 1η Οκτώβρη ώστε να προστατευτούν τα αλιευτικά αποθέματα, ενώ οι Τούρκοι ψαράδες ανενόχλητοι ψαρεύουν όπου θέλουν καταστρατηγώντας κάθε ισχύουσα διάταξη, με αποτέλεσμα όταν θα βγουν οι Ελληνικές Μηχανότρατες στη δουλειά από την 1η Οκτώβρη να βρουν καμένη γη.

Οι Έλληνες ψαράδες απαγορεύεται να ψαρεύουν σε απόσταση 1,5 μιλίου από τις ακτές σύμφωνα με το Π.Δ 228/2006 και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1967/2006, ενώ οι Τούρκοι ψαράδες ανενόχλητοι και ανεμπόδιστοι σαρώνουν τα πάντα και οι Έλληνες τους παρακολουθούν ως απλοί θεατές.

Οι Τούρκοι ψαράδες ψαρεύοντας μέσα στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, στην κυριολεξία ξυρίζουν το βυθό και εξαφανίζουν τα ψάρια, μια πρακτική που στηρίζεται στο φοβικό σύνδρομο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας απέναντι στην Τουρκία, να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα για την παράνομη αλιεία είτε με την σύλληψη των πληρωμάτων και την κατάσχεση των σκαφών τους, είτε βουλιάζοντας κάποια φορά κάποιο αλιευτικό, που αν ήμασταν κράτος που σεβόμασταν τον εαυτό μας θα το είχαμε κάνει προ πολλού χρόνου.

Ως εκ τούτου οι ακρίτες ψαράδες της Ελλάδας έστειλαν εξώδικο στην κυβέρνηση της Αριστεράς.

Στο εξώδικό τους αναφέρεται, επίσης, ότι «η Τουρκία με τη χρήση μεγάλου αριθμού αλιευτικών πλοίων που πλέουν σε όλες τις θάλασσιες περιοχές του Αιγαίου και του Θρακικού Πελάγους έχει αρχίσει να “καταλαμβάνει χώρο” με “ειρηνικά μέσα” προσπαθώντας να αποκτήσει έρεισμα ή ενός είδους “χρησικτησίας” θαλάσσιων περιοχών φθάνοντας πλέον εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων».

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu