• Αρχική
  • Άρθρα
  • Στις Καστανιές Έβρου μεταβαίνουν σήμερα οι Δένδιας και Μπορέλ εν μέσω συνεχούς θωράκισης των συνόρων μας

Στις Καστανιές Έβρου μεταβαίνουν σήμερα οι Δένδιας και Μπορέλ εν μέσω συνεχούς θωράκισης των συνόρων μας

Αθόρυβα και μεθοδικά τα έργα ενίσχυσης των συνόρων στον Έβρο συνεχίζονται μετά τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου.

Το Στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στις Καστανιές του Έβρου, θα επισκεφθούν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Γύρω στις 10 το πρωί αναμένεται να φτάσουν στο Φυλάκιο και μετά την ξενάγηση θα τους γίνει ενημέρωση από εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η σημερινή επίσκεψή τους είναι συνέχεια της κοινής επίσκεψης που είχαν κάνει στις 3 Μαρτίου στις Καστανιές, μετά τα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι), τον πρωθυπουργό της Κροατίας, που έχει την προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2020, Αντρέι Πλένκοβιτς, και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

Τότε όλες οι πλευρές είχαν επισημάνει ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ε.Ε., η προστασία των συνόρων της Ελλάδας σημαίνει προστασία των συνόρων της Ε.Ε. γι αυτό είναι αναγκαία η ευρωπαϊκή βοήθεια και αλληλεγγύη προς τη χώρα μας και είχαν γίνει και σχετικές ανακοινώσεις.

Οι συζητήσεις που θα έχουν σήμερα ο κ. Δένδιας με τον κ. Μπορέλ, αναμένεται να εστιασθούν στις ευρωτουρκικές σχέσεις, με έμφαση στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα εις βάρος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος.

Συνεχής διαδικασία η θωράκιση των συνόρων

Στην προμήθεια χιλιάδων νέων δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και αλεξίσφαιρων γιλέκων προχωράει η Ελληνική Αστυνομία στην περιοχή του Έβρου, με στόχο την αντιμετώπιση ενδεχόμενου νέου κύματος εισροής μεταναστών από την Τουρκία.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το sputniknews, η ηγεσία της ΕΛΑΣ ενέκρινε τη δέσμευση του ποσού των 2,180 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά όλων των παραπάνω υλικών.

«Προμήθεια δακρυγόνων χειροβομβίδων διαφόρων τύπων CS 519-9230 CS 8230 ή ισοδύναμο Κόνεως 514-GL-311 προς κάλυψη εκτάκτων και απρόβλεπτων αναγκών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίες έχουν επιφορτισθεί με την αντιμετώπιση των απρόβλεπτων και ιδιαίτερα αυξημένων μεταναστευτικών ροών στην περιοχή του Έβρου» αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια».

Οι επίμαχες πρωτοβουλίες εντάσσονται στις προετοιμασίες των ελληνικών αρχών, υπό τον φόβο ενός νέου κύματος μεταναστευτικής πίεσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξάλλου, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες για την επέκταση του φράκτη στη μεθοριακή γραμμή, ένα έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

(φωτο:eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •