• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σκάει «ΒΟΜΒΑ» για ΑΟΖ Ελλάδας και Αλβανίας – Ποιοι οι φόβοι

Σκάει «ΒΟΜΒΑ» για ΑΟΖ Ελλάδας και Αλβανίας – Ποιοι οι φόβοι

Κλείνει ο «φάκελος Ιόνιο»!

Ήδη τα πρώτα σημάδια είναι θετικά, με την αλβανική κυβέρνηση να καλωσορίζει την επέκταση των χωρικών υδάτων μας στο Ιόνιο.

Με την ελληνική διπλωματία πάνω στο θέμα των ΑΟΖ να ενεργοποιείται και πάλι μετά από αρκετά χρόνια καταστροφικής αδράνειας, τα βλέμματα στρέφονται σε Τίρανα και Λευκωσία.

Επιδίωξη της Αθήνας είναι να κλείσει οριστικά ο «φάκελος Ιόνιο», έχοντας ήδη κάνει προς αυτή την κατεύθυνση δύο βήματα τα οποία είναι τα εξής:

.

  • Οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία στις αρχές του καλοκαιριού
  • Επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο στα 12ν.μ.

Απομένει το τρίτο -και ίσως πιο κρίσιμο- βήμα που είναι η συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αλβανία.

Για τον λόγο αυτό μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες πως αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί στα Τίρανα πιθανότατα για τις τελικές υπογραφές.

Η Ελλάδα κινείται στο θέμα αυτό όπως ακριβώς έκανε και με την Αίγυπτο, κρατώντας αρχικά «χαμηλό προφίλ» μέχρι την ώρα που θα πέσουν οι τελικές υπογραφές.

.

Φόβοι για νέο…2009

Αυτό που δικαίως φοβάται η Αθήνα είναι η επανάληψη του φιάσκου μεγατόνων του 2009, όταν το συμφωνηθέν κείμενο της ΑΟΖ έμεινε…στα χαρτιά.

Η καλύτερη απόδειξη περί τούτου αποτελεί η ομολογία του απόστρατου Τούρκου Ναυάρχου, Τσιχάτ Γιαϊτσί, ο οποίος παραδέχθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του πως η Τουρκία ήταν εκείνη που τορπίλισε την τελευταία στιγμή την συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας.

Τι είχε δηλώσει ο Τούρκος πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός:

«Το 2009, υπεγράφη συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, που αφορούσε στα δικαιώματα και της Αλβανίας στα νησιά της Αδριατικής. Η Ελλάδα χρησιμοποίησε προς όφελός της τα «πλευρικά» σύνορα. Εμείς στείλαμε κρυφά την έκθεσή μας στην Αλβανία και προειδοποιήσαμε: “Σας εξαπατούν”. Παρά την υπογραφή της συμφωνίας, η Αλβανία αντιτάχθηκε στην Ελλάδα και είπε:

“Δεν είναι δίκαιο τα νησιά σας και η γη μου να έχουν τα ίδια δικαιώματα”, ενώ ακύρωσε τη συμφωνία προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η Ελλάδα ήθελε επανειλημμένα τα νησιά να γίνουν αποδεκτά ως περιοχές με ισότιμη θαλάσσια δικαιοδοσία όπως η ηπειρωτική χώρα, αλλά δεν μπορούσε να πείσει ούτε την Αλβανία ούτε την Ιταλία. Ωστόσο, με τα ίδια επιχειρήματα προβάλλει αξιώσεις εναντίον της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο…».

Έτσι το 2009 χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία, ωστόσο στην ελληνική πλευρά θεωρούν πως οι τωρινές συγκυρίες ευνοούν περισσότερο από ποτέ μία τέτοια κίνηση.

Το πλεονέκτημα που έχει η συγκεκριμένη υπόθεση οριοθέτησης ΑΟΖ είναι πως Ελλάδα και Αλβανία θα στηριχθούν στα κείμενα του Απριλίου του 2009, επιταχύνοντας ακόμη περισσότερο μία πιθανή συμφωνία.

Θυμίζουμε πως η συμφωνία είχε ακυρωθεί μετά από από προσφυγή της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης με αρχηγό τον Έντι Ράμα (σημερινό πρωθυπουργό της Αλβανίας) στο συνταγματικό δικαστήριο της γειτονικής χώρας!

(φωτο:screenshot)