• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σημαντικό: Τα συμπεράσματα από την συνάντηση Δένδια-Μενέντεζ

Σημαντικό: Τα συμπεράσματα από την συνάντηση Δένδια-Μενέντεζ

Τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση του νομοσχεδίου «East Med Act»,

μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Σχόλιο 1: Ο αγωγός East-Med όταν και εφόσον ολοκληρωθεί, θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Ρωσία, αφού θα «απεξαρτήσει» ενεργειακά την ΕΕ, από αυτή.

«Ήταν μία σημαντική ευκαιρία να συναντηθώ με τον γερουσιαστή Μενέντεζ , να του εκφράσω τις ευχαριστίες, την ευαρέσκεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής κυβέρνησης για τη γνωστή νομοθετική του πρωτοβουλία» δήλωσε ο κ. Δένδιας .

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός εστίασε σε ζητήματα που σχετίζονται με την περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και στα θέματα που προκύπτουν από την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

«Συζητήσουμε για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τα ζητήματα που δημιουργεί η τουρκική προκλητικότητα, τόσο έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Νομίζω ότι είναι πάντα χαρά για έναν Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να βλέπει τον γερουσιαστή Μενέντεζ», ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ μετά το τέλος της συνάντησης.

Σχόλιο 2: Η Ελλάδα επιδιώκει την σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Θα δούμε αν αυτή η τακτική αποδώσει καρπούς ακόμα και σε στρατιωτικό επίπεδο (αγορά οπλικών συστημάτων σε προνομιακή τιμή).

Σε ερώτηση για την πρόσφατη τοποθέτηση του πρόεδρου Ερντογάν, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει ως εχθρό της Τουρκίας, ο γερουσιαστής Μενέντεζ απάντησε ότι ως θέση αρχής θεωρεί ότι διακρίνεται από αυτούς που αντιτίθενται στα σχέδια του. Όπως μάλιστα εξήγησε, αυτό που επιζητεί είναι η ειρήνη και η ευημερία για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Αλλά όταν η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του δικού της λαού, όταν η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα στον Οικουμενικό Πατριάρχη και όταν η Τουρκία διεξάγει παράνομες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και όταν συνεχίζει να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και τελικά κάνει το πιο αδιανόητο πράγμα με την αγορά αλλά και την παραλαβή του S-400, τότε τα πράγματα είναι περισσότερο από απλώς χλωμά. Και δεν έχει ενεργήσει ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά αντίθετα από ό,τι πρεσβεύει το ΝΑΤΟ. Και έτσι υπάρχουν συνέπειες γι ‘αυτό. Και αν ο πρόεδρος Ερντογάν σκέφτεται ότι οι συνέπειες γι ‘αυτό με κάνουν αντίπαλο του κράτος, τότε ας έτσι είναι. Είμαι στην ευχάριστη θέση να αποδεχθώ αυτόν το όνομα».

Σχόλιο 3: Θα δούμε τι θα συμβεί στην πράξη. Οι Αμερικανοί εννοούν τα λόγια τους; Είδαμε ένα δυσαρεστημένο Τραμπ, επειδή δεν μπόρεσε να πάρει δισεκατομμύρια από τους Τούρκους μιας και ακυρώθηκε η παράδοση των αεροσκαφών F-35. Μενέντεζ και Τραμπ δεν έχουν κανένα κοινό σημείο σύνδεσης. Ο Μενέντεζ εκπροσωπεί το βαθύ Κράτος των ΗΠΑ, το οποίο είναι αριστερόστροφο.

photo:eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •