Στο επίκεντρο της ατζέντας αναμένεται να τεθεί η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Η ελληνική πλευρά στοχεύει στη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας στην περιοχή κι αξιόπιστο εταίρο της Ουάσινγκτον.
Βασικό “χαρτί” τα ενεργειακά, μετά και την υπογραφή του East Med, αλλά και η επικείμενη αγορά αμερικανικών μαχητικών.
“Δεν πρόκειται εμείς να δεχθούμε, εντός εισαγωγικών να συρθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, εκβιαζόμενοι από μία Τουρκία” τόνιζε ο πρωθυπουργός μιλώντας με ομογενείς στη Φλόριντα, προαναγγέλλοντας εν πολλοίς το περιεχόμενο των συζητήσεων.
Στους εκβιασμούς της Τουρκίας και στην επιθετική της συμπεριφορά στη Μεσόγειο, αναφέρθηκε άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο του Atlantic Council, Damon M. Wilson. “Η Συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες είναι νομικά κενή και γεωγραφικά γελοία. Δείτε το χάρτη και θα δείτε ότι δεν υπάρχουν σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης” είπε μεταξύ άλλων.
Η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει συνολικά δύο ώρες, εκ των οποίων το πρώτο ημίωρο θα αφιερωθεί στη συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο και τα υπόλοιπα 90 λεπτά θα υπάρξει κοινή σύσκεψη των υπηρεσιακών παραγόντων των δύο πλευρών.
Από την πλευρά της Ελλάδας, στο τραπέζι θα καθίσουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας.
Σημειώνεται πως η Αθήνα εκτός από την αναβάθμιση των F16 που ήδη προχωρά, συζητά και για τα μαχητικά αεροσκάφη F35 (την αγορά των οποίων από την Τουρκία μπλοκάρει η Γερουσία λόγω της αγοράς των ρωσικών S400 από την Άγκυρα).
Σημειώνεται πως δεν θα υπάρξει κοινή συνέντευξη τύπου, καθώς δεν ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να αλλάξει το τυπικό της διαδικασίας.
photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Eurovision: Οι φετινοί οικοδεσπότες λένε ότι δεν θα καλύψουν τυχόν αποδοκιμασίες κατά τη διάρκεια του ισραηλινού τραγουδιού
- Ακούστηκε στη Βουλή: «Ζούμε στην εποχή των τεράτων – Είναι ο πρώτος πολεμικός προϋπολογισμός»
- Η στιγμή που drone πέφτει πάνω σε πολυώροφο κτίριο στην Οδησσό, vid
- Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας η ανεργία στις ΗΠΑ
- «Η Ρωσία είναι η κύρια απειλή για την ειρήνη στον Ευρωατλαντικό χώρο», δηλώνουν οκτώ ευρωπαϊκές χώρες
- Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες στη Δυτική Μακεδονία
- Βρετανός πρωθυπουργός: Ετοιμάσαμε σχέδια για ανάπτυξη στρατού στην Ουκρανία
- Προκαταρκτική εξέταση για τον τραυματισμό μαθήτριας από συμμαθήτριά της εντός σχολείου διέταξε το Υπουργείο Παιδείας
- Άρχισε να ζητιανεύει ξανά ο Ζελένσκι: «Αντιμετωπίζουμε οικονομικά προβλήματα»
- Μία… συνηθισμένη μέρα στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, vid
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΜΕΤΡΟ
ΔΗΜΟΣΙΟ









