Σε αχαρτογράφητα νερά το Κυπριακό ζήτημα

Σε αχαρτογράφητα νερά φαίνεται να μπαίνει η πολιτική ηγεσία αναζητώντας τρόπους που θα επαναφέρουν το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγματεύσεων πάνω σε μια διαφορετική ατζέντα -απ’ ό,τι τη γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

 

Η μυστική συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη (με τη μεσολάβηση του Νίκου Κοτζιά) είχε ως αποτέλεσμα να μπει πίεση από τουρκικής πλευράς.

Αυτό που βγήκε από τη συνάντηση Αναστασιάδη-Τσαβούσογλου και τέθηκε χθες ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας κινείται στην εξής βάση: α) Για την Τουρκία (και για την τ/κ ηγεσία) η αναζήτηση λύσης μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών έχει εξαντληθεί και πρέπει να ψάξουν για μιαν άλλη οδό διαπραγματεύσεων, β) Η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω στο θέμα των εγγυήσεων και της διατήρησης στρατευμάτων, γ) Υπάρχει επιμονή στην «ΤΔΒΚ», δηλαδή, η λύση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ύπαρξη δύο κρατών στο νησί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υποβόσκει εμφύλιος Προεδρικού – Πινδάρου για Κυπριακό

Είναι εμφανές ότι ο Τσαβούσογλου ήθελε τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προκειμένου να θέσει το δικό του πλαίσιο μέσα στο οποίο αναμένει την ε/κ πλευρά να κινηθεί στο Κυπριακό. Όπως φάνηκε από το χθεσινό Εθνικό Συμβούλιο, αυτή η πίεση έχει ως έναν βαθμό μεταφερθεί στη Λευκωσία, η οποία άρχισε να βάζει διάφορα θέματα στο τραπέζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από τη χθεσινή συζήτηση φαίνεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι διατεθειμένος να κινηθεί πλησίον των ορίων της «χαλαρής ομοσπονδίας» ευελπιστώντας ότι κατά αυτό τον τρόπο θα ξεκλειδώσει τη συνέχιση των συνομιλιών. Η πρόταση Αναστασιάδη κινείται στη λογική της παραχώρησης περισσότερων εξουσιών στα συνιστώντα κρατίδια, να υπάρχει μια πιο χαλαρή κεντρική κυβέρνηση, αλλά υπό τον όρο ότι όλα αυτά θα διασφαλίζουν το ενιαίο της μιας κρατικής οντότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνάντηση με Τσαβούσογλου στη Ν. Υόρκη είχε ο ΠτΔ

Ενημερώνοντας το Εθνικό Συμβούλιο για τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε, προκειμένου να υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό, τα εξής:

Πρώτον, να υπάρξει μιας μορφής εκ του σύνεγγυς επαφή ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη,

Δεύτερον, να γίνουν συζητήσεις -αν όχι σε επίπεδο ηγετών- σε επίπεδο επιτροπών,

Τρίτον, δήλωσε έτοιμος να συζητήσει και τα 103 θέματα που κατέγραψαν τα Ηνωμένα Έθνη.

(philenews)

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu