Ρωσία για ελληνοτουρκικά: Μόνο τότε θα επέμβουμε

Ανεπίτρεπτες χαρακτηρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας οποιεσδήποτε ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο εγκυμονούν περαιτέρω αύξηση του συγκρουσιακού δυναμικού.


Στην τοποθέτησή του, και απαντώντας στο ethnos.gr και τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, το ρωσικό ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η Μόσχα «δεν έχει συμφέρον από την υποδαύλιση της εχθρότητας. Δεν χρησιμοποιούμε τέτοιες ρυπαρές τακτικές, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής».

Και συνέχισε:


«Θα ήμασταν έτοιμοι να συνδράμουμε στη διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, αλλά, εννοείται, μόνο στην περίπτωση που μας το ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι. Αντιμετωπίζουμε τους ισχυρισμούς ότι η σύγκρουση μεταξύ χωρών του ΝΑΤΟ δήθεν είναι προς όφελος της Μόσχας, ως προβοκατόρικους και εμπρηστικούς.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Εκεί σίγουρα υπάρχουν οι “συνταγές” για τη συμφιλίωση των συμμάχων, τη διευθέτηση τέτοιου είδους εκρηκτικών καταστάσεων.

Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τα ζητήματα αυτά στον πολιτικό μας διάλογο με την Κύπρο, μεταξύ άλλων επίκαιρων διεθνών και περιφερειακών θεμάτων».

Εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την ολοένα και αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, το ρωσικό ΥΠΕΞ σχολίασε τα εξής:

«Στη Μόσχα επανειλημμένως έχουμε σχολιάσει την κατάσταση πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση και, αναμφισβήτητα, ανησυχούμε από την παρούσα κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Επανειλημμένως έχουμε καλέσει την ηγεσία των κρατών της ανατολικής Μεσογείου να επιδεικνύουν πολιτική διορατικότητα, να διευθετούν τις διαφωνίες, που προκύπτουν αποκλειστικά μέσω του διαλόγου, εντός των πλαισίων δικαίου».

(φωτο:eurokinissi)