• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΈΚΤΑΚΤΟ: Ο πρόεδρος των Σκοπίων απορρίπτει την «ταπεινωτική συμφωνία» Τσίπρα-Ζάεφ

ΈΚΤΑΚΤΟ: Ο πρόεδρος των Σκοπίων απορρίπτει την «ταπεινωτική συμφωνία» Τσίπρα-Ζάεφ

Όπως εξάλλου αναμενόταν, ο πρόεδρος των Σκοπίων Ιβάνοφ σε διάγγελμά του προέβη σε καθολική ρήξη με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

Πλέον για την περιβόητη συμφωνία όλα κρέμονται από μία λεπτή κλωστή.

«Η ταπεινωτική αυτή συμφωνία παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς», διεμήνυσε σε ολιηγόλεπτο διάγγελμά του πριν από μερικά λεπτά ο πρόεδρος των Σκοπίων, επισφραγίζοντας έτσι την οριστική του ρήξη με τον πρωθυπουργό Ζάεφ.

Παράλληλα ο ίδιος συμπλήρωσε πως η χώρα του δεν θα ανεχθεί μία τόσο ταπεινωτική συμφωνία προκειμένου να εισχωρήσει στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως προηγουμένως η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε μόλις 1,5 λεπτό, πράγμα που συνηγορεί στο πόσο άσχημα είναι τα πράγματα και οι διαθέσεις ανάμεσα στους δύο άνδρες.

Ολόκληρη η δήλωση του Ιβάνοφ:

«Με αυτή τη συμφωνία, η μακεδονική ταυτότητα δεν ενισχύεται και τα ήδη αποκτηθέντα δικαιώματα στα Ηνωμένα Έθνη υποβαθμίζονται. Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ηττήθηκε, ενώ η 20ετής ιστορία του ανεξάρτητου κράτους της πΓΔΜ διαγράφεται.

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για μια κακή συμφωνία. Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θα προσπαθήσω να επιτύχω μια λύση που δεν θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα του μακεδονικού λαού.

Δεν θα υποστηρίξω και δεν θα υπογράψω αυτό το ταπεινωτικό κείμενο σχετικά με τη συμφωνία».