• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Προλάβαμε τους Έλληνες»: Η Τουρκία επιστρέφει μετά την Ελληνική Επανάσταση και φέρνει γεγονότα

«Προλάβαμε τους Έλληνες»: Η Τουρκία επιστρέφει μετά την Ελληνική Επανάσταση και φέρνει γεγονότα

Δηλώσεις που προκαλούν εξελίξεις στο Αιγαίο

 «H Τουρκία κατάφερε να εμποδίσει την Ελλάδα να πραγματοποιήσει έρευνες και γεωτρήσεις με το μνημόνιο που υπέγραψε με την Λιβύη».

Αυτό ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, υπογραμμίζοντας πως πρόλαβαν όλες τις χώρες της περιοχής που προσπάθησαν να κρατήσουν την Τουρκία, τους Τουρκοκυπρίους, εκτός εξίσωσης.

«Τον περασμένο Νοέμβριο υπογράψαμε μνημόνιο για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών με την Λιβύη. Με αυτό τον τρόπο, εμποδίσαμε την Ελλάδα και άλλες χώρες να πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές», δήλωσε σύμφωνα με το ethnos.gr.

Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας γνωστοποίησε πως η Τουρκία ετοιμάζεται να αποκτήσει και τρίτο πλοίο για σεισμικές έρευνες, μετά το Oruc Reis και το Barbaros. Αναφερόμενος δε στα ενεργειακά σχέδια της Τουρκίας στο άμεσο μέλλον τόνισε πως η Τουρκία θα αναπτύξει δικές της τεχνολογίες μέχρι το 2023, το 2053 και το 2071.

Ο Ντονμέζ ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις έρευνες και γεωτρήσεις στην Κύπρο αλλά και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σημειώνεται πως χθες, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  διεμήνυσε ότι η Άγκυρα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο (και στο Αιγαίο), τόσο σε επίπεδο διαπραγματεύσεων όσο και μαχών.

Από την Σμύρνη, ο τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αλλάξουμε τον ρου των γεγονότων και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στο πεδίο της μάχης. Στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είμαστε μόνο με τα ερευνητικά πλοία μας και τα γεωτρύπανα μας, αλλά και με τις φρεγάτες μας και τα αεροσκάφη μας. Και πριν από 500 χρόνια ήμασταν εκεί και σήμερα είμαστε εκεί».

Με άλλα λόγια ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία επανέρχεται δυναμικά στην περιοχή από την οποία την πέταξαν έξω οι Μεγάλες Δυνάμεις και φυσικά η Ελληνική Επανάσταση αργότερα.

ΦΩΤΟ eurokinissi