• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Προκλητικό σόου Ακιντζί στα Κατεχόμενα – Η αναφορά στην «τουρκική παρέμβαση» αντί της εισβολής το 1974

Προκλητικό σόου Ακιντζί στα Κατεχόμενα – Η αναφορά στην «τουρκική παρέμβαση» αντί της εισβολής το 1974

Φιέστες της Άγκυρας για την μαύρη επέτειο της εισβολής στη Μεγαλόνησο.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά πάντα στήριζε την ειρήνη, την επίλυση του Κυπριακού και τη συνεργασία, είπε σε σημερινό του τηλεοπτικό διάγγελμα ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, με την ευκαιρία της επετείου της παράνομης τουρκικής εισβολής, προσθέτοντας ότι αν υπάρχει κάπου πρόβλημα, τότε η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης θα συνεχιστεί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα και αναμεταδίδει η ηλεκτρονική έκδοση του Φιλελεύθερου, ο ίδιος είπε ότι «στρατηγικός μας στόχος είναι η λύση του Κυπριακού αλλά δεν εξαρτάται μόνο από την τουρκοκυπριακή κοινότητα η επίλυση», προσθέτοντας ότι χρειάζεται «σοβαρή αλλαγή» της νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς για την επίτευξη του στόχου.

Αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή είπε ότι πέρασαν 44 χρόνια από τότε και τα παιδιά που γεννήθηκαν είναι ήδη 44 χρόνων, ποσοστό 62% του πληθυσμού στο ψευδοκράτος, όπως είπε.

«Μετά από 44 χρόνια το καλύτερο είναι η επίτευξη δίκαιης λύσης, αλλά για αυτό χρειάζεται να υπάρχει θέληση από όλα τα μέρη» ανέφερε, εκφράζοντας την απογοήτευση του για το γεγονός ότι «όσες ευκαιρίες υπήρξαν δεν αξιοποιήθηκαν».

Αναφέρθηκε και στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά λέγοντας ότι όλοι ήταν μάρτυρες όσων έγιναν και έγινε γενικά αντιληπτό ποια πλευρά στηρίζει τη λύση.

Υποστήριξε ακόμα ότι ένα χρόνο μετά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, η «ελληνοκυπριακή πλευρά συνέχισε τις αρνητικές τις προσεγγίσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «έγκαιρη στρατιωτική παρέμβαση», όπως χαρακτήρισε την εισβολή, η οποία ακολούθησε το πραξικόπημα στην Κύπρο, εμπόδισε την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

«Αν η Τουρκία δεν είχε κάνει αυτό το βήμα, το πραξικόπημα θα είχε επιδεινωθεί και σε σύντομο χρονικό διάστημα ο κόσμος θα το είχε αποδεχθεί», είπε.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η «στρατιωτική παρέμβαση» της 20ης Ιουλίου δεν εμπόδισε μόνο την ένωση της νήσου με την Ελλάδα αλλά άνοιξε επίσης το δρόμο για την επιστροφή στην εξουσία του εκλεγμένου ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας, την επιστροφή της πολιτικής διοίκησης και την ανατροπή της κυβέρνησης της χούντας στην Ελλάδα.

Ωστόσο, είπε ότι η επίτευξη λύσης εντός των 44 χρόνων που έχουν περάσει έκτοτε θα ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα.

«Δυστυχώς τα χρόνια δεν ενήργησαν ευνοϊκά», είπε, προσθέτοντας ότι επανειλημμένες προσπάθειες για εξεύρεση λύσης έχουν αποτύχει παρά την εποικοδομητική και θετική προσέγγιση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Υπενθύμισε ότι οι Τουρκοκύπριοι είπαν «Ναι» στο Σχέδιο Ανάν αλλά οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν καθώς και ότι, όπως υποστήριξε, η τελευταία διαδικασία κατέρρευσε λόγω της συμπεριφοράς της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα δει ποια πλευρά έχει εργαστεί υποστηρικτικά προς μια διευθέτηση και ποια πλευρά έχει προσπαθήσει να παρεμποδίσει τις προσπάθειες», ανέφερε ο κ. Ακιντζί. Ωστόσο, είπε, «παρά το ό,τι έχει παρατηρηθεί και είναι γνωστό αυτό το γεγονός δεν αντικατοπτρίζεται στην έκθεση του ΟΗΕ». Πρόσθεσε ότι «το να παρουσιάζεται το ίδιο υπεύθυνη με την ελληνοκυπριακή πλευρά, ήταν μια πραγματική αδικία για την τουρκοκυπριακή πλευρά».

 

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, δημιουργεί εμπόδια και δυσκολίες για την τουρκοκυπριακή πλευρά είτε σε επίπεδο των προσπαθειών της για εναρμόνιση με την ΕΕ ή σε σχέση με άλλες προσπάθειες για οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ο κ. Ακιντζί υπογράμμισε τη σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ιδιαίτερα στην απουσία των διαπραγματεύσεων για λύση και άσκησε κριτική για τις προσπάθειες παρεμπόδισης τέτοιων μέτρων, όπως είπε, της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ανέφερε ότι δεν ήταν πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει το διάγγελμα για να κατηγορήσει ή να ασκήσει κριτική στην ελληνοκυπριακή πλευρά, προσθέτοντας ότι ο δρόμος της συνύπαρξης σε αυτό το νησί περνάει δια μέσου της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ότι γι αυτό είναι αναγκαίο να αλλάξει η κουλτούρα της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Άσκησε κριτική και στην αρνητική προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο λεξιλόγιο το οποίο ετοιμάστηκε για δημοσιογράφους.

Αναφορικά με την προσεχή επίσκεψη της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ ο κ. Ακιντζί διευκρίνισε ότι η αποστολή της είναι προσωρινή και στοχεύει στο να λάβει τις απόψεις και των δύο πλευρών και στην προετοιμασία ενός νέου οδικού χάρτη για την επόμενη περίοδο.

«Η κ. Λουτ δεν είναι μια νέα μόνιμη σύμβουλος… με άλλα λόγια δεν είναι μια νέα Έσπεν Μπαρθ Έιντε», είπε, προσθέτοντας ότι η απεσταλμένη του ΟΗΕ θα έχει επαφές και με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο ίδιος σημείωσε ωστόσο ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο για μια λύση, ειρήνη και συνεργασία.

«Πάντοτε υποστηρίξαμε τις φιλικές και ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των δύο ‘λαών’ του νησιού», όπως είπε, αναφερόμενος στις δύο κοινότητες.

 

«Όπως έχω δηλώσει διαχρονικά αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα κάπου, η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης θα συνεχίζεται πάντοτε. Είναι καιρός όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, ιδιαίτερα ο ΟΗΕ, να θέσουν το σοβαρό ερώτημα γιατί οι προσπάθειες τα τελευταία 50 χρόνια απέτυχαν να έχουν αποτέλεσμα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αναγνώριση μιας εκ των δύο πλευρών στο νησί ως της μόνης νόμιμης ιδιοκτήτριας του νησιού και η απομόνωση της άλλης κοινότητας δεν θα εξυπηρετήσει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης παρά μόνο τη συνέχιση του στάτους κβο».

Ο κ. Ακιντζί είπε ακόμη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να επιδιώκει τις αρχές της ισότητας, ελευθερίας και ασφάλειας κατά την επόμενη περίοδο. «Ωστόσο δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ανοιχτές, ατέλειωτες συνομιλίες ή να γίνουμε μέρος μιας διαδικασίας χωρίς προθεσμίες ή χρονοδιαγράμματα», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι θα ήταν λάθος να αναβληθούν τα πάντα για μετά την επίτευξη λύσης στο νησί.

«Η στρατηγική μας επιλογή είναι φυσικά μια λύση στην Κύπρο αλλά δεν επαφίεται μόνο σε εμάς», είπε, προσθέτοντας ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά ειδικότερα χρειάζεται να προχωρήσει σε μια σοβαρή αλλαγή απόψεων».

Αποτελεί «ευχή και ελπίδα μου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα υιοθετήσει μια νέα αντίληψη στην επόμενη περίοδο, έτσι ώστε να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για μια διαρκή και δίκαιη λύση», ανέφερε.

Στο μεταξύ, πρόσθεσε, οι προσπάθειες για ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής οικονομίας και δημοκρατίας θα συνεχιστούν. «Παρά το γεγονός ότι η ρίζα πολλών προβλημάτων που βιώνουμε βρίσκεται στο κυπριακό πρόβλημα, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε ανεξάρτητα από το Κυπριακό», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu