Ο Ερντογάν εμπλέκει την Κύπρο στην κρίση Τουρκίας-ΗΠΑ με αναφορά στον Αττίλα

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η εισβολή στην Κύπρο έγινε για να εμποδιστεί σφαγή Τουρκοκυπρίων, «παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για πρώτη φορά εμπλέκει και την Κύπρο στην έντονη διπλωματική κρίση και απειλεί τις ΗΠΑ και εμμέσως τη βορειοατλαντική συμμαχία υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι ικανή να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της χωρίς τη συγκατάθεση ή της συμβολή της υπερδύναμης.

Φέρνει ως παράδειγμα της τουρκικής «αποφασιστικότητας» την εισβολή στην Κύπρο και υποστηρίζει ότι η χώρα του έσωσε του Τούρκους από τη σφαγή που, όπως λέει, τους επιφύλασσαν οι Ελληνοκύπριοι, εισβάλλοντας στο νησί, παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον.

Στο άρθρο του στην εφημερίδα «New York Times», ο κ. Ερντογάν γράφει: «Εάν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να σέβονται την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας και δεν κατανοήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τότε η συμμαχία μας θα κινδυνεύσει», υπογραμμίζει ο Τούρκος Πρόεδρος και υπερασπίζεται τον Αττίλα τονίζοντας ότι: «τη δεκαετία του ’70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον».

«Η Τουρκία έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι μπορεί μόνη της να φροντίζει τις υποθέσεις της εάν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν», επισημαίνει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu