• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πολύ σοβαρά τα πράγματα για την ΑΟΖ – Τουρκία και Λιβύη «σβήνουν» την Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ-ΗΧΗΤΙΚΟ)

Πολύ σοβαρά τα πράγματα για την ΑΟΖ – Τουρκία και Λιβύη «σβήνουν» την Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ-ΗΧΗΤΙΚΟ)

Διαβάστε, οπωσδήποτε, όλο το κείμενο για να μάθετε τι ακριβώς συμβαίνει...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΙΜΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Κινδυνεύει η ανακήρυξη και οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ, καθώς την ώρα που η Ελλάδα δεν κάνει βήμα οριοθέτησης με Κύπρο και Αίγυπτο, η Τουρκία, με αντάλλαγμα την στρατιωτική βοήθεια στην τωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, κάνει το πρώτο βήμα για ανακήρυξη και οριοθέτηση της δικής της παράνομης ΑΟΖ, έχοντας ήδη στείλει στον ΟΗ.Ε. επίσημες επιστολές.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Ες Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη!

Κατά την συνάντησή των δύο ηγετών τέθηκε επί τάπητος το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.

Σημείωση:

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων. Με πιο απλά λόγια, η οικονομική εκμετάλλευση της θαλάσσιας περιοχής.

Η ΑΟΖ διαφέρει από τα θαλάσσια σύνορα, καθώς εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων μιας χώρας (συνήθως 12 ναυτικά μίλια) στα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή, εφόσον δεν υπάρχει στον ορίζοντα στεριά άλλους κράτους.

Η όποια χώρα δικαιούται, καταρχάς, να ανακηρύξει ΑΟΖ. Αυτό είναι ένα δικαίωμα που μπορεί να ασκηθεί μονομερώς. Στην συνέχεια, η χώρα μπορεί να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες .

Η συνάντηση, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα, «ΕΘΝΟΣ», η οποία επικαλείται τουρκικές πηγές, κράτησε 2 ώρες και 15 λεπτά, ενώ το «παρών» έδωσαν επίσης ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.

Σύμφωνα πάντα με το «ΕΘΝΟΣ», όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της σήμερα, Πέμπτη, η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», με τίτλο «Στο τραπέζι ο χάρτης της Μεσογείου», το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση μεταξύ Ερντογάν και Φαράζ ήταν η υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΤΟ ΞΑΝΑΓΡΑΦΟΥΜΕ: Το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση μεταξύ Ερντογάν και Φαράζ ήταν η υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Με την συμφωνία η προσπάθεια της Ελλάδας να εισβάλλει στη Μεσόγειο θα πέσει στο κενό ενώ Τουρκία και Λιβύη θα αποκτήσουν θαλάσσιες αρμοδιότητες στην περιοχή νότια της Κρήτης και γύρω από την Κύπρο», υπογραμμίζει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «μετά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

Τι σημαίνει αυτό;

Η Τουρκία προσπαθεί να πετύχει την μη αξιοποίηση από πλευράς της Ελλάδας των όποιων κοιτασμάτων βρεθούν νοτίως και δυτικά της Κρήτης, όπερ και σημαίνει πως η χώρας μας θα αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά.

Πέραν τούτου, όπως αναλυτικά σας έχουμε ενημερώσει στο el.gr, η Τουρκία έχει αποστείλει επίσημη επιστολή στον Ο.Η.Ε. (διαβάστε ΕΔΩ), στην οποία επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, κατέθεσε συγκεκριμένες συντεταγμένες στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με περιοχές που η Άγκυρα θεωρεί μονομερώς ότι ορίζονται οι τουρκικές θαλάσσιες ζώνες και η τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Το επιχείρημα της Άγκυρας είναι πως η Τουρκία είναι η χώρα με τις «μεγαλύτερες ηπειρωτικές ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο», ισχυρισμό που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν αποδεχτεί οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Κοτζιάς και Γιώργος Κατρούγκαλος!

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι έχει ipso facto και ab initio νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32°16’18″E και απαιτεί, κάθε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δυτικά του σημείου αυτού να γίνεται σε «συμφωνία μεταξύ των επηρεαζόμενων κρατών στην περιοχή, με βάση την αρχή της ισότητας με στόχο την επίτευξη ισότιμης οριοθέτησης».

Το γεγονός ότι η Τουρκία κατέθεσε συγκεκριμένες συντεταγμένες οι οποίες -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου- προσδιορίζουν τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, μετρά υπέρ της Άγκυρας, καθώς σε Ελλάδα και Κύπρο «πέρα βρέχει» για να το πούμε λαϊκά.

Χαρακτηριστικό είναι πως  Τούρκος διπλωμάτης Φεριντούν Σινιρλίογλου, θέτει ως όριο της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στα δυτικά τον 28ο Μεσημβρινό ο οποίος «κόβει» κάθετα την Ρόδο!

Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι πως το κείμενο που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας διεκδικεί ακόμη και την υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης, θέλοντας να σχηματίσει θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας με την Λιβύη, υφαρπάζοντας περιοχές που σύμφωνα με την ανάγνωση της Αθήνας ανήκουν σε ελληνική κυριαρχία.

Σε αυτή την κατεύθυνση έγινε η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, μιας και οι Τούρκοι δεν κωλυσιεργούν.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως η Άγκυρα προσπαθεί να επιβάλλει τις αυθαίρετες ερμηνείες της για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων, σβήνοντας όλη την ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, οι Τούρκοι ισχυρίζονται εγγράφως ότι τα ελληνικά νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος και το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου δίνουν στην Ελλάδα θαλάσσιες ζώνες μόνο στα χωρικά ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων και σε μια περιοχή 12 ναυτικών μιλίων για την Κυπριακή Δημοκρατία προβάλλοντας το επιχείρημα πως όλη η υπόλοιπη υφαλοκρηπίδα στην περιοχή θα πρέπει να μοιραστεί μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου με βάση την αρχή της μέσης γραμμής!

Δηλαδή η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως όχι μόνο την επήρεια του συμπλέγματος του Καστελόριζου αλλά και αυτή των Δωδεκανήσων! Βάζει πολλά μέσα στο «σακί», για να βγάλει εκτός παιχνιδιού έστω το Καστελόριζο και να… υποχωρήσει για τα υπόλοιπα.

Δείτε γιατί:

Παρότι όμως η Τουρκία επικαλείται την αρχή της μέσης γραμμής για να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο της ανήκει από κοινού με την Αίγυπτο, απορρίπτει το δικαίωμα της Ελλάδας να οριοθετεί θαλάσσιες ζώνες με τις συνορεύουσες χώρες με βάση την ίδια Αρχή της μέσης γραμμής!

Με μία φράση: Η Τουρκία αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδος να οριοθετεί υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με τρίτα κράτη!

Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ:

Η οριοθέτηση ΑΟΖ, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, σχετίζεται με την υφαλοκρηπίδα, καθώς με βάση αυτή ορίζεται. Αν η υφαλοκρηπίδα κάθε κράτους φτάνει έως τα 200 ν.μ., τότε εκείνο έχει ΑΟΖ μέχρι εκεί (αποκλειστική, δηλαδή οικονομική αξιοποίηση σε οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας).

Τι είναι υφαλοκρηπίδα;

Η Υφαλοκρηπίδα είναι τμήμα του παράκτιου βυθού της θάλασσας, τουτέστιν το τμήμα που αποτελεί την ομαλή προέκταση της ακτής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ως το σημείο στο οποίο αυτή διακόπτεται απότομα. Η υφαλοκρηπίδα διακόπτεται εκεί όπου ο βυθός αποκτά απότομη κλίση 30-45 μοίρες.

Αρχή της μέσης γραμμής που βασίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ γειτονικών χωρών:

Με απλά λόγια η ΑΟΖ θα χωρίζεται στα δύο και η γραμμή-όριο θα βρίσκεται ακριβώς στην μέση, μεταξύ των δύο ακτών.

Βέβαια, οι κανόνες της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στην Σύμβαση δεν αναφέρουν ως επιβεβλημένο όριο την μέση γραμμή. Ωστόσο, με την νομολογία τους, τα διεθνή δικαστήρια έχουν δεχθεί ότι η μέση γραμμή αποτελεί κατ΄ αρχήν την γραμμή αφετηρίας, στην οποία πρέπει να βασίζεται κάθε οριοθέτηση και μόνον εφόσον δικαιολογείται απόκλιση από αυτήν λόγω ειδικών/σχετικών περιστάσεων που αφορούν στην συγκεκριμένη υπόθεση, το τελικό όριο θα απομακρύνεται από την μέση γραμμή.

Αρχή της ευθυδικίας, την οποία επικαλείται η Τουρκία στο Αιγαίο:

Βασίζεται στην υφαλοκρηπίδα, το τμήμα του παράκτιου βυθού της θάλασσας. Ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας, κατά την γεωλογία είναι το τμήμα το οποίο αποτελεί την ομαλή προέκταση της ακτής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ως το σημείο στο οποίο αυτή διακόπτεται απότομα. Η υφαλοκρηπίδα διακόπτεται εκεί όπου ο βυθός αποκτά απότομη κλίση 30-45ο.

Τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα (κατοικημένα και βραχονησίδες) εφόσον μπορούν να συντηρήσουν ζωή. Και εδώ είναι η μεγάλη διαφορά με την Τουρκία, που υποστηρίζει πως τα ελληνικά νησιά του μισού περίπου Αιγαίου ακουμπούν στην δική της υφαλοκρηπίδα επομένως δεν έχουν δικαίωμα δικής τους υφαλοκρηπίδας. Είναι προέκταση δηλαδή των… δικών τους ακτών, τις οποίες κατέχουν.

Με άλλα λόγια η Τουρκία προσπαθεί ΜΕΘΟΔΙΚΑ να περάσει την δική της οπτική σε διεθνές επίπεδο!

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Οι τουρκικοί ισχυρισμοί και η αναφορά σε συγκεκριμένες συντεταγμένες είναι νομικά αβάσιμοι, εσφαλμένοι και αυθαίρετοι, στο βαθμό που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή» επισημαίνεται σε γραπτή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ για τις θαλάσσιες ζώνες.

«Επίσης» προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «η αναφορά στην εν λόγω επιστολή σε δικαιώματα της Τουρκίας δυτικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι σημείου, «οποίο θα καθορισθεί βάσει μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο καθώς και στην Μεσόγειο, με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη», συνιστά ανοικτή παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδος να συνομολογεί συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη».

«Η Ελλάδα απορρίπτει τους παράνομους τουρκικούς ισχυρισμούς και επιφυλάσσεται να απαντήσει καταλλήλως. Κατά συνέπεια, η εν λόγω επιστολή, ως αντιβαίνουσα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτεται στο σύνολό της και δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια ως προς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα» είναι η αυστηρή απάντηση της ελληνικής πλευράς που το επόμενο διάστημα αναμένεται να καταθέσει επίσημη επιστολή στον ΟΗΕ ως απάντηση στους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Στην ανακοίνωση-απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών προς την Τουρκία αναφέρεται επίσης:

«Οι τουρκικοί ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται στην από 13 Νοεμβρίου επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στα ΗΕ για δικαιώματα της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι καινοφανείς και έχουν κατ’ επανάληψη απαντηθεί με επιστολές μας προς τα ΗΕ.

Όπως έχουμε δηλώσει στις επιστολές αυτές, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ κρατών με παρακείμενες ή έναντι ακτές (είτε ηπειρωτικές είτε νησιωτικές) θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τις αρχές της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής.

Είναι καιρός η Τουρκία να αναθεωρήσει επιτέλους τη στάση της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προς όφελος της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή».

ΦΩΤΟ eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •