• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ποιος θα τους «μαζέψει»; Εσείς ξέρετε τι είναι το «MACEDONIA TIMELESS»; (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ποιος θα τους «μαζέψει»; Εσείς ξέρετε τι είναι το «MACEDONIA TIMELESS»; (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε τη νέα πρόκληση των Σκοπίων.
του Νεκτάριου Αρχοντίου

Τελειωμό δεν έχουν οι προκλήσεις των Σκοπιανών μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Φυσικά πλέον, υπάρχει ένα τεράστιο μπέρδεμα όσον αφορά τον όρο «Μακεδονικός-η-ο, αφού σύμφωνα με την ίδια τη Συμφωνία οι γείτονές μας μπορούν να τον χρησιμοποιούν ελεύθερα.

Έτσι με μεγάλα πλακάτ και αφίσες που αναγράψουν «Μακεδονία» έστησαν οι Σκοπιανοί το περίπτερό τους στη διεθνή έκθεση τουρισμού στο Βερολίνο.

Μάλιστα, αναγράφουν «Macedonia your next destination» = «Μακεδονία, ο επόμενος προορισμός σου» και «Macedonia Timeless» που σημαίνει «Αέναη Μακεδονία». Το περιβόητο «Βόρεια Μακεδονία» βρίσκεται και αυτό
γραμμένο αλλά με πολύ μικρά γράμματα.

Δείτε και μόνοι σας:

Το «MACEDONIA TIMELESS» είναι η ονομασία του επίσημου ιστότοπου και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Οργανισμού Τουρισμού των Σκοπίων.Την ίδια ώρα συμβαίνει και κάτι άλλο.

Μεγάλες ανησυχίες εκφράζουν Ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την επωνυμία μακεδονικός στα προϊόντα τους.

Ο πρόεδρος και μέλη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος απευθύνθηκαν σε δικηγορικά γραφεία, που τους συμβούλευσαν να περιμένουν μέχρι να…ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Μάλιστα δύο εταιρείες των Σκοπίων πήγαν στον παγκόσμιο οργανισμό στη Γενεύη κι έκαναν τις σχετικές διαδικασίες. Η κατοχύρωση στο παγκόσμιο μητρώο κοστίζει περί τις 8.000 ευρώ ενώ στο ευρωπαϊκό περί τις 2.000 ευρώ.Πλήθος γνωστών και άγνωστων προϊόντων έχουν την επωνυμία Μακεδονία.

«Η γεωγραφική ένδειξη Μακεδονίας είναι προστατευμένη, κατοχυρωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξέρουμε ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα υπάρχουν διαπραγματεύσεις και πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας υπάρχει ο φόβος ή ο κίνδυνος κάτι από αυτό να αλλάξει», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Οινοπαραγωγών Βόρειας Ελλάδας, Γιάννης Αλμπάνης.

Ήδη, μάλιστα, παράγοντες του τουρισμού αναφέρουν πως σε διεθνείς εκθέσεις, συνάδελφοί τους από τη γειτονική χώρα χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία», και μάλιστα χωρίς τον προσδιορισμό «Βόρεια», προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες.

Τι σημαίνει να «ξεκαθαρίσει η κατάσταση»;

Η Ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να καθησυχάσει τους παραγωγούς, όμως δεν δεν πείθει.


Δείτε τις προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν:

Στο τέλος η δημοσιογράφος λέει: «Ελπίζω να μην μας ζητηθεί να αλλάξουμε τον ήλιο της Βεργίνας». Αυτό τα λέει όλα.

Λέτε να φτάσουμε και σε τέτοιες καταστάσεις;


(φώτο: Eurokinissi)