• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ποιος καλεί ακόμη και σε παραίτηση τους μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των Μουφτειών;

Ποιος καλεί ακόμη και σε παραίτηση τους μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των Μουφτειών;

Τι σημειώνει ο βουλευτής Ροδόπης με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ιλχάν Αχμέτ, μιλώντας σε τουρκόφωνο μέσο:

«Η κυβέρνηση αυτή ήρθε στην εξουσία το 2015 υποσχόμενη πολλά στο θέμα των βασικών δικαιωμάτων της μειονότητας.

Επίσης στις εκλογές απέσπασε ένα ανεπανάληπτο ποσοστό από την μειονότητα. Υπογραμμίζοντας αυτό θέλω να πως το εξής:

Η νυν εξουσία υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παραμένει στην εξουσία με τις ψήφους των τριών μειονοτικών βουλευτών. Σε περίπτωση που αυτοί οι τρεις βουλευτές είτε αποσύρουν τις ψήφους τους είτε παραιτηθούν, η κυβέρνηση πέφτει και πάει αμέσως σε εκλογές. Παρά το ότι έτσι είναι η κατάσταση, τα τελευταία τρία χρόνια διαπιστώνουμε πως η κυβέρνηση αυτή έχει κινηθεί στην κατεύθυνση της κρατικοποίησης φορέων και οργανώσεων της μειονότητας και έχει κάνει αδιανόητες επεμβάσεις στην θρησκευτική ελευθερία. Μάλιστα είναι μια τέτοιου είδους επέμβαση, που την ώρα που δεν μπορεί να κάνει την παραμικρή επέμβαση στην Ορθόδοξη Εκκλησία, μάλιστα ο πρώην υπουργός Εθνικής Παιδείας Νίκος Φίλης στερήθηκε την θέση του επειδή θέλησε να κάνει μια μικρή επέμβαση στην εκκλησία και έναντι τούτου προβαίνουν σε απίστευτες επεμβάσεις και θέτουν περιορισμούς στους φορείς και οργανώσεις της μειονότητας μας. Η πρώτη αυτών των επεμβάσεων ήταν στις δικαστικές αρμοδιότητες των μουφτήδων.

Πρωτύτερα είχε γίνει επέμβαση στην παραδοσιακή τέλεση προσευχής την Παρασκευή στα σχολεία μας.

Τελικά η μεγαλύτερη επέμβαση έγινε με αυτό το προεδρικό διάταγμα. Αυτό είναι ένα προεδρικό διάταγμα απαράδεκτο. Με αυτή την ρύθμιση αφαιρείται η αυτονομία που είχαν οι μουφτείες να αυτοδιοικούνται.

Όταν την ώρα που βάσει του ελληνικού συντάγματος και των ελληνικών νόμων, δεν είναι δυνατόν το κράτος να κάνει διορισμό σε άλλη θρησκεία, το να γίνεται αυτό στις μουφτείες μας, αυτό δεν είναι μόνο παραβίαση της συνθήκης της Λωζάννης αλλά και των ελληνικών εθνικών νόμων».

 

Ερ.: Κατά την γνώμη σας, αυτή η τελευταία σχετικά με τους μουφτήδες ρύθμιση, που αποσκοπεί και τι μπορεί να συμβεί το επόμενο διάστημα στην μειονότητα;

«Η κυβέρνηση με αυτό το διάταγμα αποσκοπεί να μετατρέψει τις μουφτείες στην μειονότητα, σαν μια κρατική διεύθυνση. Η Ελλάδα πέρασε τον νόμο 1920/1991 που δεν προβλέπει εκλογή στις μουφτείες αλλά διορισμό. Με αυτό το διάταγμα τώρα προβλέπεται η μετατροπή των μουφτειών σε μια κρατική διεύθυνση. Εν προκειμένω κάθε είδους διοικητική δομή υπάγεται πια στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας.

Έτσι σύμφωνα με αυτό το διάταγμα, ακόμη και αν αναλάβει καθήκοντα ο μουφτής, τα χέρια του είναι δεμένα και άνετα μπορούμε να πούμε πως δεν διαθέτει καμία λειτουργικότητα.

Η μειονότητα πέρα από καταγγελίες για αυτό το διάταγμα, είναι ανάγκη να κάνει κάποιες πιο ενεργές διαμαρτυρίες. Οι κυβερνητικοί βουλευτές πρέπει να ζητήσουν την άμεση απόσυρση αυτού του διατάγματος, διαφορετικά να ενημερώσουν την κυβέρνηση πως θα παραιτηθούνε. Στην προηγούμενη περίοδο όμως, οι περισσότεροι μειονοτικοί βουλευτές, στήριξαν τις επεμβάσεις που έγιναν στο μουφτειακό και παρέμειναν θεατές».

 

Ερ. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την κυβέρνηση και ποιο μήνυμα θέλετε να δώσετε στην τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης

«Ζητάμε από την κυβέρνηση την άμεση απόσυρση του διατάγματος, ώστε να πορευτεί σε μια λογική ρύθμιση, μετά από διάλογο με την μειονότητα. Φυσικά και επιθυμούμε τον εκσυγχρονισμό, τον εκμοντερνισμό και την λειτουργικότητα των μουφτειών. Αλλά βούληση της μειονότητας, είναι να μην γίνονται επεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο και στην αυτονομία των μουφτειών, να παρέχεται η δυνατότητα κινήσεων στις μουφτείες και αυτό να γίνεται σεβαστό. Ως μειονοτικός βουλευτής, συνεχίζω τον αγώνα μου σε αυτό το θέμα. Δίνω την υπόσχεση στον κόσμο μας πως σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί αυτό το διάταγμα και επανεκλεγώ βουλευτής και το κόμμα μου γίνει κυβερνητικός εταίρος, θα κάνω όλα τα βήματα για την βελτίωση και ανάκληση αυτού του διατάγματος».

(tourkikanea)