Ποιοι ανησυχούν για την ασφάλεια του κυπριακού FIR εν όψει τουρκικών προκλήσεων;

Έντονες ανησυχίες για πορεία που ανατρέπει βασικά στοιχεία ασφάλειας στο FIR Λευκωσίας, που πηγάζουν μέσα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, εξέφρασαν στην υπουργό Μεταφορών οι ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

Θεωρούν συγκεκριμένα ότι το μείγμα ελλείψεων σε στελέχωση, βασικές υποδομές με παράλληλη συνεχή αύξηση της αεροπορικής κίνησης μπορεί να γίνει κυριολεκτικά εκρηκτικό.

Γι’ αυτό και ζήτησαν την παρέμβαση και του Υπουργικού ή του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας και την εμπλοκή του Γενικού Εισαγγελέα, ώστε να δρομολογηθούν αμέσως λύσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», η συνάντηση ορίστηκε μετά από συναντήσεις μεταξύ επαγγελματικού και συνδικαλιστικού φορέα των ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας με την ηγεσία της Πολιτικής Αεροπορίας που φαίνεται ότι συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες των ελεγκτών.

Στο FIR Λευκωσίας –που αποτελεί μαζί με το έδαφος και τη θάλασσα τα βασικά στοιχεία κρατικής κυριαρχίας- πετούν καθημερινά περισσότερα από 1.000 αεροπλάνα πέραν του μεγάλου αριθμού πολεμικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ιδιωτικών πτήσεων που εκτελούνται σε καθημερινή βάση. Με βάση αυτά τα δεδομένα η επαρκής στελέχωση της υπηρεσίας και η δημιουργία υπερσύγχρονων υποδομών είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Περαιτέρω αύξηση αεροπορικής κίνησης, μείωση για το επόμενο διάστημα των ελεγκτών, πολύπλοκα και μη εργονομικά συστήματα ελέγχου λόγω λύσεων ανάγκης μετά την ακύρωση του Lefco, αλλά και για πολλά χρόνια αναβολές σε πρόσθετα συστήματα ελέγχου πτήσεων είναι τα αίτια που οδήγησαν τους ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας να ζητήσουν την άμεση εμπλοκή της υπουργού.

Οι δείκτες του Eurocontrol δείχνουν ότι ενώ η Κύπρος έχει έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας με πολύ χαμηλό κόστος και υψηλή παραγωγή, έχει επενδύσει ελάχιστα τα τελευταία χρόνια για εκσυγχρονισμό.

Στη Βουλή καθυστερεί εδώ και 15 μήνες, για νομοτεχνικές λεπτομέρειες, το νομοσχέδιο με το οποίο θα μετατραπούν οι υπηρεσίες αεροναυτιλίας σε κρατική εταιρεία, ώστε να αποκτήσει ευελιξία για επίλυση πολλών από τα προβλήματα που διογκώνονται.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», οι εκπρόσωποι των ελεγκτών, στην επίσημη συνάντηση με την υπουργό Μεταφορών, έκρουσαν κώδωνα κινδύνου και κατέστησαν σαφές ότι δεν μπορούν να κάνουν θαύματα. Επισύρουν ιδιαίτερα την προσοχή στο κεφάλαιο Ασφάλεια με όλες τις συνέπειες που προκύπτουν.

(Philenews)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...