• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πλήρης ταύτιση Αθήνας-Λευκωσίας για το Κυπριακό: «Να τερματιστεί η τουρκική κατοχή» (ΒΙΝΤΕΟ)

Πλήρης ταύτιση Αθήνας-Λευκωσίας για το Κυπριακό: «Να τερματιστεί η τουρκική κατοχή» (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ελλάδα είναι σταθερός συμπαραστάτης και σταθερός αρωγός της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κάθε βήμα και πρωτίστως στην ΕΕ διότι είναι και τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης που τελικά θίγει ευθέως τη στάση της Τουρκίας, είπε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υποδέχθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Κατά την συνάντηση, στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε: «σε καλωσορίζω στην Αθήνα, σε μια επίσκεψη με βαρύ συμβολισμό.

Είσαι ο πρώτος αρχηγός κράτους που υποδέχομαι στην Ελλάδα ως Πρωθυπουργός της νέας Κυβέρνησης, αλλά είναι και μια επίσκεψη πολύ ουσιαστική καθώς το Κυπριακό βρίσκεται και πάλι σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη καμπή.

Προσδοκώ να ακούσω την ενημέρωσή σου για τις τελευταίες εξελίξεις, για τις επαφές σου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ. Ξέρω, όμως, ότι στο επίκεντρο της συζήτησης μας θα βρεθεί το σταθερό μας μέλημα για τον τερματισμό της κατοχής και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων στη μεγαλόνησο.

Αντιλαμβάνομαι ότι τα προσκόμματα της άλλης πλευράς σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν οδηγούν σε πρόοδο, παρά τη δική σου εξαιρετικά εποικοδομητική στάση, ενώ ταυτόχρονα η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στα ανοικτά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να προκαλεί. Συνοδευόμενη μάλιστα και από μια συγκρουσιακή ρητορική καταδεικνύει και τη διεθνή της απομόνωση.Όμως, οι στρατηγικές μας επιλογές παραμένουν σταθερές και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Και θέλω να γνωρίζεις, αγαπητέ μου Νίκο, εσύ και ολόκληρος ο Κυπριακός Ελληνισμός ότι η Ελλάδα στέκεται πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτή την επίπονη προσπάθεια να επανενωθεί η μεγαλόνησος, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της.
Η Ελλάδα είναι σταθερός συμπαραστάτης, σταθερός αρωγός σε κάθε βήμα και πρωτίστως βέβαια στο πλαίσιο της ΕΕ γιατί είναι και τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης που τελικά θίγει ευθέως τη στάση της Τουρκίας.

Σήμερα, θα έχουμε την ευκαιρία μαζί με τους συνεργάτες μας να συντονίσουμε τις ενέργειες μας ενόψει της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ένα φόρουμ το οποίο είναι πάντα κατάλληλο για να ευαισθητοποιήσουμε τους εταίρους μας, να ενισχύσουμε τα ερείσματα της Κύπρου και με την ευκαιρία αυτή θα μπορούμε να συζητήσουμε και για την επικείμενη τριμερή μας συνάντηση που θα έχουμε στην Αίγυπτο στις 8 Οκτωβρίου, ώστε από κοινού τρεις φίλες χώρες να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για σταθερότητα, για ανάπτυξη στη ζωτικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Για άλλη μια φορά καλωσόρισες στην Ελλάδα και καλωσήλθες στο σπίτι σου».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «πραγματικά αισθάνομαι την ανάγκη πριν και πάνω από όλα να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες του κυπριακού λαού σε αυτό που έχεις τονίσει, ότι η Ελλάδα παραμένει ο σταθερός συμπαραστάτης στην εθνική υπόθεση της Κύπρου και λέω εθνική διότι αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού, χωρίς να παραγνωρίζουμε την ίδια ώρα ότι βεβαίως και αφορά όλους τους Κύπριους, και τους συμπατριώτες μου Τουρκοκύπριους.

Με πληροφορίες από το SigmaLive Κύπρου

ΦΩΤΟ eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •