• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Πέρασε από την Επιτροπή Βουλής στα Σκόπια η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ – Γιατί ακούστηκαν βρισιές

Πέρασε από την Επιτροπή Βουλής στα Σκόπια η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ – Γιατί ακούστηκαν βρισιές

Εν μέσω επιθέσεων και σκληρών χαρακτηρισμών προς τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, εγκρίθηκε από την Επιτροπή της Βουλής των Σκοπίων η συμφωνία για το ονοματολογικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η κύρωση στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο αποφασίσει μια ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις.

Κατά την διάρκεια αυτής της ομιλίας, βουλευτές φώναζαν «προδότες» από τις θέσεις τους. Μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, άρχισαν να χτυπούν τα χέρια τους στα έδρανα και να φωνάζουν: «Προδότες, πουλήσατε το κράτος».

Βέβαια οι Σκοπιανοί βγαίνουν κερδισμένοι, καθώς, βάσει της συμφωνίας, αποκαλούνται «Μακεδόνες» που μιλούν «μακεδονική γλώσσα», ενώ το «Βόρεια Μακεδονία» αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας «μακεδονικού κράτους».

Κάτι μας λέει πως οι αντιδράσεις γίνονται για τα μάτια του κόσμου, προκειμένου να περνά στην κοινή γνώμη πως η συμφωνία είναι κάτι το λογικό απέναντι σε ακραίες φωνές, καθώς ταυτίζονται τα «τσίρκα» των Σκοπιανών με το δίκαιο των Ελλήνων.

Μετά την έγκρισή της από την επιτροπή, η συμφωνία θα περάσει πλέον στην ολομέλεια όπου θα πρέπει να υπερψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή.

Αν ψηφιστεί ο σχετικός νόμος κύρωσης της συμφωνίας, τότε θα σταλεί στον πρόεδρο της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ προς υπογραφή (εντός επτά ημερών). Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ, όμως, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει. Συνεπώς, θα επιστρέψει το σχετικό νόμο στη Βουλή, όπου η διαδικασία ψήφισης-κύρωσης πρέπει να επαναληφθεί.

Αν γίνουν αυτά, τότε η συμφωνία καταλήγει ξανά στα χέρια του προέδρου Ιβανόφ, ο οποίος -σύμφωνα με το Σύνταγμα- τη δεύτερη φορά είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu