• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παρέμβαση ΗΠΑ και Ε.Ε. για τον νότο του Ελληνισμού: «Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα!»

Παρέμβαση ΗΠΑ και Ε.Ε. για τον νότο του Ελληνισμού: «Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα!»

gewtrhseis
Η Τουρκία επιμένει για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, με διπλωμάτη να παρουσιάζει στο Twitter χάρτη που είχε η χώρα στον ΟΗΕ σχετικά με την υφαλοκρηπίδα της, αλλά και τα δεδομένα της αίτησης της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου για ποιες περιοχές θέλει να κάνει γεωτρήσεις.

Ειδικότερα, ο υπεύθυνος Ναυτιλίας του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγκατάι Ερσιγές, ανάρτησε τους παρακάτω χάρτες τη στιγμή που ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι δήλωνε πως η Τουρκία είναι «αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματά της, αλλά και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

Σχολίασε δε πως η άδεια για έρευνες και γεωτρήσεις είναι «εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας που ορίζει ο ΟΗΕ για την Τουρκία».

Η απάντηση των ΗΠΑ για τις τουρκικές προκλήσεις

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για προκλητική ενέργεια από πλευράς Τουρκίας, διά μέσου του υφυπουργού Εξωτερικών Φράνσις Φάνον ο οποίος κάλεσε την γείτονα χώρα να μην συνεχίσει την τακτική της.


«Δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις.

Η Τουρκία, κατέληξε, είναι σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει σε προσανατολισμό προς τη Δύση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Φράνσις Φάνον σε διαδικτυακή ομιλία για τον East Med.

Και η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω του Ζοσέπ Μπορέλ, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σχετικά με εξαγγελθείσες έρευνες στα νοτιοανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου.

«Ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται», είπε μεταξύ άλλων ο Μπορέλ.

(Με πληροφορίες από iefimerida – φωτο:eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •