• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παραλήρημα Τούρκου…ειδικού: «Έτσι θα αποκαλούμε στο εξής το Καστελόριζο. Περιβάλλεται από κοιτάσματα φυσικού αερίου»

Παραλήρημα Τούρκου…ειδικού: «Έτσι θα αποκαλούμε στο εξής το Καστελόριζο. Περιβάλλεται από κοιτάσματα φυσικού αερίου»

Σύμφωνα με ειδικούς στην ενέργεια,

ο βασικός λόγος για την επιθετικά βήματα που κάνει η Ελλάδα για αυτό το νησί που βρίσκεται στα 2 χιλιόμετρα από την Τουρκία, είναι τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου Οικονομίας-Ενεργειας καθηγητής Γκιουρκάν Κουμπάρογλου δήλωσε πως το όνομα «Καστελόριζο» δόθηκε από την Ελλάδα και για αυτό το λόγο στην τουρκική κοινή γνώμη είναι πιο σωστό να χρησιμοποιείται για το νησί το όνομα…«Κιζιλχισάρ».

Ο καθηγητής υπενθυμίζει ότι το νησί Καστελόριζο βρίσκεται πολύ κοντά σε μία περιοχή που αρχίζει από τον κόλπο της Αττάλειας και εκτείνεται ως τον κόλπο της Φοινίκης Και δήλωσε πως στα ανατολικά του νησιού υπάρχουν στο βυθό ηφαίστεια λάσπης που εκπέμπουν μεθάνιο”.

Ο Κουμπάρογλου τόνισε πως τα ηφαίστεια λάσπης τα οποία εκπέμπουν μεθάνιο υποδηλώνουν δυνητικά την παρουσία φυσικού αερίου και είπε πως “Το μεθάνιο είναι πηγή ενέργειας και συνιστώσα μεταξύ 70 έως 90% του φυσικού αερίου”.

«Αυτές οι ενεργειακές πηγές είναι ακριβώς πού κάνουν την Αθήνα να φτάνει σε σημείο σχεδόν πολέμου για ένα μέρος που βρίσκεται στα 500 km μακριά από την Ελλάδα και στη μύτη σχεδόν της Ανατολίας. Υπάρχουν σενάρια για αποκλεισμό της Τουρκίας από περιοχές που έχουν υψηλό ενεργειακό δυναμικό.

Ο αγώνας που άρχισε στην Μέση Ανατολή πριν από 150 χρόνια, όταν έγινε αντιληπτή η παρουσία πετρελαίου στις κοιλάδες του Ευφράτη και του Τίγρη, συνεχίζεται σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και να λαμβάνει τα ανάλογα μέτρα».

(tourkikanea – φωτο:screenshot)