• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Όταν η πολιτική κίνηση του Κοτζιά τασσόταν κατά της «Μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας

Όταν η πολιτική κίνηση του Κοτζιά τασσόταν κατά της «Μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας

Ο λόγος για την πολιτική κίνηση «ΠΡΑΤΤΩ» που μέχρι πριν μερικούς μήνες ήταν κάθετα αντίθετη με την υιοθέτηση της «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας» από τους Σκοπιανούς.

Σήμερα βέβαια όλοι γνωρίζουμε πως με βάση την συμφωνία που ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς υπέγραψε στις Πρέσπες όλα τα παραπάνω έγιναν αποδεκτά από κοινού βεβαίως με την εισαγωγή του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία του κρατιδίου.

Δείτε τι είχε δημοσιευτεί σε απόσπασμα που ανήρτησαν στην συγκεκριμένη πολιτική κίνηση τον Μάιο του 2017, στην οποία και ιδρυτής είναι ο Έλληνας ΥΠΕΞ:

«Αναμφίβολα η ονομασία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορική και πολιτιστική διάσταση, ητοι το φυλετικό και το γλωσσικό. Η γεωγραφική περιοχή που καταλαμβάνει σήμερα η ΠΓΔΜ είχε, σε διάστημα εκατό περίπου ετών, προσλάβει τρεις διαφορετικές ονομασίες γεγονός που δεν στερείται σημασίας για τις διαπραγματεύσεις όπως και έναντι τρίτων.

Την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων και αμέσως μετά, υπαγόμενη στη Σερβία, την αποκαλούσαν Vardarska Banovina δηλαδή Διοικητική Περιφέρεια του Βαρδάρη. Στην συνέχεια και επί Τίτο μετενομάστηκε- (Ι942 ) για καθαρά πολιτικούς λόγους- σε Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας (εντός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας). Με την διάλυση της ΟΔΓ και την κήρυξη της Ανεξαρτησίας (1992), από τον Κίρο Γκλιγκόρωφ, αλλάζει σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Έτσι ένα ψευδεπίγραφο κράτος η «Μακεδονία» ,όπως παρατηρεί ο διακεκριμένος γλωσσολόγος Γ.Μπαμπινιώτης στο βιβλίο του «Η Γλώσσα των Μακεδόνων» που περιέχει πονήματα και άλλων σπουδαίων γλωσσολόγων και ιστορικών όπως Γ .Χατζηδάκη, Ν.Π.Ανδριώτη κ.α , αποκτά «επίσημα και πανηγυρικά και μία ψευδώνυμη γλώσσα την «Μακεδονική» που σιγά-σιγά κατασκευάζεται σε επίσημη εθνική γλώσσα».

Εύκολα γίνεται αντιληπτό πόσο, εκτός της ονομασίας, αναγκαίες είναι οι αλλαγές στο Σύνταγμα που περιλαμβάνουν αλυτρωτικές διατάξεις όπως και κάθε είδους αναφορές στο γλωσσικό και το εθνολογικό που σφετερίζονται την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της ελληνικής αρχαίας Μακεδονίας».

Και η σχετική φωτογραφία:

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu