Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας – Σε θετικό κλίμα οι συζητήσεις

Ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών ολοκληρώθηκε χθες, 22 Ιουνίου 2018, στην Αθήνα.

Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και πραγματοποιήθηκε σε θετικό, φιλικό κλίμα συνεργασίας.
Οι τεχνικές ομάδες θα συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, προς το συμφέρον και των δυο πλευρών.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, θεωρεί ότι οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει αρκετά και βρίσκονται σε ένα καλό σημείο.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι κ.Κοτζιάς εργάζεται συνεχώς και προσπαθεί να βρει λύσεις σε όλα τα μεγάλα Εθνικά θέματα που υπάρχουν.

Δεν είναι τυχαίο το εξής γεγονός:

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες για το Σκοπιανό, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε δηλώσει ότι θα λύσει και το Αλβανικό. Βλέπουμε λοιπόν, ότι ο κ.Κοτζιάς δουλεύει συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση.

Ήδη από το 2016, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε καταβάλει προσπάθειες ώστε να λυθούν όλα τα ζητήματα με την Αλβανία. Για αυτό τον λόγο άλλωστε, είχε συναντηθεί με τον Αλβανό ΥΠΕΞ, Bushati.

Τι είχε δηλώσει για το θέμα ο κ.Κοτζιάς το 2016

Όπως ξέρετε, έχουμε από την δεκαετία του ΄90 ένα σύμφωνο φιλίας, το οποίο θέλουμε να το ανανεώσουμε, να το αναβαθμίσουμε και να βάλουμε σειρά θεμάτων σε αυτό.

Τι είχε δηλώσει ο Αλβανός ΥΠΕΞ για το θέμα, επίσης το 2016

Είναι ένα θέμα που αφορά το μέλλον μας, ένα θέμα που εντάσσεται στο ευρύ φάσμα των σημαντικών σχεδίων που θα εφαρμοστούν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου, στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης, στον τομέα της ενέργειας. Το θέμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας θα ήταν μια καλή δυνατότητα για να απελευθερώσουμε θετική ενέργεια ώστε να δώσουμε δυνατότητα εφαρμογής αυτών των σχεδίων των ευρωπαϊκών. Από αυτό το βήμα έχω μιλήσει για τη θάλασσα ως μια δυνατότητα, ως ένα σημείο επαφής και όχι ως μια ζώνη που μας χωρίζει.

Τι «έχουμε» να περιμένουμε

Τώρα που το ζήτημα είναι ανοιχτό, είναι βέβαιο ότι θα ακούσουμε πολλά και διάφορα. Έρχεται η λύση; Από ότι φαίνεται ναι αν και κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών.

Θα αποκτήσει πρόσβαση στους Ελληνικούς υδρογονάνθρακες η Αλβανία; Αναρωτιούνται πολλοί πολίτες αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τι θα συμβεί τελικά, αν καταλήξουμε σε συμφωνία!!!

Η θέση της ΝΔ

Επίθεση στην κυβέρνηση ότι «ετοιμάζεται εν κρυπτώ να «λύσει» το “Αλβανικό”» εξαπολύει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, σε γραπτή δήλωσή του για τις συνομιλίες Ελλάδας-Αλβανίας, τονίζει ότι η ΝΔ «δεν θα αποδεχθεί νέα αρνητικά τετελεσμένα» και ζητά «άμεση ενημέρωση και συζήτηση στη Βουλή πριν την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας».

«Μετά την εθνικά επιζήμια συμφωνία για το Σκοπιανό, οι κύριοι Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς ετοιμάζονται εν κρυπτώ να «λύσουν» και το “Αλβανικό”» αναφέρει στη δήλωσή του ο βουλευτής Β’ Αθηνών.

Προσθέτει ότι «η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία και βεβαίως τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας είναι κορυφαία ζητήματα για να εμπιστευτούμε την κυβέρνηση των Πρεσπών» και καταλήγει:

«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα αποδεχθεί νέα αρνητικά τετελεσμένα. Απαιτούμε άμεση ενημέρωση και συζήτηση στη Βουλή πριν την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας».

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu