• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ωραίοι «σύμμαχοι»! Οι Γερμανοί μιλούν για «διαφιλονικούμενες περιοχές» αναφερόμενοι στη νέα τουρκική NAVTEΧ!

Ωραίοι «σύμμαχοι»! Οι Γερμανοί μιλούν για «διαφιλονικούμενες περιοχές» αναφερόμενοι στη νέα τουρκική NAVTEΧ!

Νέο «χτύπημα» από τους δήθεν συμμάχους μας.

«Λυπηρό και όχι συνετό βήμα που θα έριχνε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση, θα αποτελούσαν ενδεχόμενες νέες έρευνες της Τουρκίας στην διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε γνώση από την ανακοίνωση της Τουρκίας για εκ νέου διερευνητικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο και, αν πράγματι υπάρξουν εξερευνήσεις σε αυτή την διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, αυτό θα ήταν πολύ λυπηρό και από την δική μας σκοπιά και μη συνετό βήμα, το οποίο θα έριχνε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και θα ήταν σίγουρα κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, όπως τις εξέτασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και επανέλαβε την γερμανική θέση:

«Είναι σημαντικό και αναγκαίο όλοι οι εμπλεκόμενοι να προσπαθούν να αποφεύγουν κλιμάκωση και να λύσουν τα ζητήματα διένεξης στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων Δικαίου της Θάλασσας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια σε αυτό τον σκοπό».

Οι «φίλοι» μας Γερμανοί, οι οποίοι ανήκαν στο μπλοκ των ευρωπαϊκών χωρών που δεν ήθελαν κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία, υποστηρίζουν πως η παρακάτω παρανόμως δεσμευμένη από την Άγκυρα περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μία ανάσα από το Καστελόριζο είναι «διαφιλονικούμενη» και επομένως «αμφισβητήσιμη»!!!

Θυμίζουμε πως με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, ακόμη και από τον Χάρτη της Σεβίλλης που εκδόθηκε για λογαριασμό της Ε.Ε., στις παρακάτω περιοχές η Τουρκία ΔΕΝ έχει κανένα απολύτως δικαίωμα ούτε για έρευνες και πολύ περισσότερο ούτε για ασκήσεις:

(Χάρτης της Σεβίλλης)