• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ – Με αντί-Navtex απαντά η Αθήνα στις νέες τουρκικές προκλήσεις

Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ – Με αντί-Navtex απαντά η Αθήνα στις νέες τουρκικές προκλήσεις

Εν αναμονή αποφάσεων από την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία.

Ενημέρωση 13:03

Με αντί Navtex, την οποία εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού απαντάει η Αθήνα, στην προκλητική αναγγελία της Άγκυρας περί σεισμογραφικής έρευνας νότια του Καστελόριζου.

Ο σταθμός Ηρακλείου ανακοινώνει ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή. Και κατά δεύτερον επισημαίνει ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Mάλιστα καλούνται οι ναυτιλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

H Navtex στην αγγλική γλώσσα:

ZCZC HA28
100640 AUG 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 455/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC AUG 20.
NNNN

Πριν από λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ.

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι η Ελλάδα είναι σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Μέχρι στιγμής κανείς από τους συμμετέχοντες δεν έχει προβεί σε κάποια δήλωση,εκτός από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος σχολίασε:

«Όλα θα πάνε πολύ καλά».

===============================================================================================

Συνεδριάζει αυτή την ώρα το ΚΥΣΕΑ το οποίο συνεκλήθη για να εκτιμήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την έκδοση νέας Navtex από την Άγκυρα και του απόπλου του γεωτρύπανου «Oruc Reis».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε νωρίς το πρωί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο ξεκίνησε τη συνεδρίασή του πριν από λίγο.

Η ελληνική πλευρά εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, κάνοντας γνωστό στην Άγκυρα πως δεν πρόκειται να δεχθεί την παραμικρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα κόκκινος συναγερμός επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις από τον Έβρο μέχρι και το Καστελόριζο, ενώ όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από το ΓΕΕΘΑ ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των στελεχών.

(φωτο:screenshot)