Συνεχίζεται αμείωτη η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το Oruc Reis συνεχίζει να πραγματοποιεί έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου στο πλαίσιο της NAVTEX που έχει εκδώσει η Άγκυρα.
Και ενώ η δημοσίευση ενός νέου χάρτη,σύμφωνα με το δόγμα «Γαλάζιας Πατρίδας» και ο ισχυρισμός του Τούρκου υπουργού Μεταφορών για επέκταση της περιοχής ευθύνης της Τουρκίας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.
Το μεσημέρι της Κυριακής, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν βρίσκονταν 22 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου με βορειοδυτική πορεία.
Πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν την πορεία των τουρκικών σκαφών και βρίσκονται σε εγρήγορση.
Την ίδια ώρα το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο διέρχεται τα στενά στα Δαρδανέλια και κατευθύνεται προς τη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Το γεωτρύπανο κατευθύνεται προς την Κωνσταντινούπολη όπου ελλιμενιστεί στο λιμάνι του Χαϊντάρ Πασά στην ασιατική πλευρά της Πόλης.
Εκεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα γίνουν εργασίες συντήρησης και αφού αποσυναρμολογηθεί ο πύργος του, θα διέλθει από τα στενά του Βοσπόρου για να κατευθυνθεί προς την περιοχή του Ζογκουλντάγ, στη Μαύρη Θάλασσα.
Εκεί θα αρχίσει γεωτρήσεις μαζί με το άλλο γεωτρητικό «Fatih» σε περιοχή όπου σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν εντοπιστεί 405 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.
Μιλώντας στους Τούρκους που εργαζόνται στο γεωτρύπανο «Fatih», τόνισε πως: «δώσαμε στο έθνος μας τα καλά νέα που περίμενε εδώ και χρόνια, ως αποτέλεσμα της επιμελούς και επιτυχημένης δουλειάς σας.
Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχάρη ολόψυχα και τις ομάδες που εργάζονται στο Barbaros, το Oruc Reis, το Yavuz και το Kanuni, λέγοντας πως ελπίζει ο Αλλάχ να βρίσκεται στο πλευρό τους.
(sputniknews – φωτο:photo screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Ακυρώνονται τρεις παραστάσεις του ΚΘΒΕ λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων του
- Θεσ/νίκη: Χειροπέδες σε Έλληνα καταζητούμενο για μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής σχεδόν 30 εκατ. ευρώ
- Μέγαρο Μουσικής: Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την αρχή του 2026 – Τον Φεβρουάριο το αφιέρωμα στον Ραχμάνινοφ
- Γεωπολιτική «απόδραση» της Ρωσίας μέσω Ιράν – Τεράστια εξέλιξη για την Μόσχα
- Παρίσι: Η διεύθυνση του Λούβρου ανακοίνωσε πως το μουσείο λειτουργεί εν μέρει, παρά την απεργία
- Θεσσαλονίκη: Το ρομπότ Pepper μαθαίνει στους καταναλωτές τα δικαιώματά τους – Δείτε βίντεο
- ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ: Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές 487,9 εκατ. – Επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέχρι 31/12
- Βενεζουέλα: Απέπλευσαν δύο τάνκερ με υποπροϊόντα πετρελαίου
- ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες
- Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας 2026 –2030: Οδικός χάρτης για ένα ασφαλές ψηφιακό μέλλον στην Ελλάδα









