• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Οι Τούρκοι θέλουν να γίνουν οι «Βρετανοί« της Κύπρου – Πως δημιουργούν πίεση για αποδοχή σχεδίου τύπου Ανάν

Οι Τούρκοι θέλουν να γίνουν οι «Βρετανοί« της Κύπρου – Πως δημιουργούν πίεση για αποδοχή σχεδίου τύπου Ανάν

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα σε σχέση με τις τουρκικές προθέσεις στην Μεγαλόνησο σε σχέση με την δημιουργία περαιτέρω τετελεσμένων στο νησί αλλά και πίεσης σε σχέση με την «λύση» του Κυπριακού.
του Κίμωνα Χαραλάμπους

Με τίτλο «Μια αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο, μια ναυτική βάση στο Τρίκωμο» η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Dyalog» δημοσιεύει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ότι η Τουρκία «πάτησε το κουμπί» για την δημιουργία ναυτικής και αεροπορικής βάσης στο ψευδοκράτος.

Το δημοσίευμα γίνεται, λαμβάνοντας υπόψη την στρατιωτική δραστηριότητα που υπάρχει στην περιοχή, με αφορμή την εξόρυξη κοιτασμάτων.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, την περασμένη εβδομάδα μια αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων πραγματοποίησε επίσκεψη στο αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκονοίκου και στο Τρίκωμο και υπογραμμίζεται πως στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται το ζήτημα της κατασκευής αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο και ναυτικής βάσης στο Τρίκωμο.

Μάλιστα, η ίδια αντιπροσωπεία είχε και συναντήσεις με αξιωματούχους που δεν αναφέρονται. Οι εμπειρογνώμονες θα ετοιμάσουν έκθεση και τα έργα και για τις δύο βάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ σύντομα, προστίθεται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το θέμα συζητήθηκε στην Άγκυρα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του ψευδουπουργού εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι.

Οι Τούρκοι θέλουν υπό την κυριαρχία τους όλη την Μεγαλόνησο, η οποία έχει τεράστια γεωστρατηγική και γεωοικονομική αξία.

Αν όχι ολόκληρη, τότε δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα, δίνοντας δυναμικό παρόν, ώστε να έχουν πρόσβαση στα κοιτάσματα του Ελληνισμού, εμποδίζοντας την δημιουργία ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, μέσω Καστελόριζου (διαβάστε ΕΔΩ πως θα γίνει αυτό).

Το όποιο σχέδιο Ανάν πρέπει λοιπόν, σύμφωνα με την Άγκυρα να περιλαμβάνει έμμεση ή άμεση παραμονή των κατοχικών δυνάμεων. Ως εκ τούτου επιχειρείται η δημιουργία περαιτέρω τετελεσμένων, η οποία προκαλεί πίεση στην ελληνική πλευρά, ώστε να ενδώσει, την ώρα που εκπνέει η εντολή για την αποστολή του ΟΗΕ στη Μεγαλόνησο και οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις να μην ανανεωθεί.

Η ιδέα μιας πιθανής αποχώρησης των κυανοκράνων προκαλεί άγχος στην Λευκωσία.

Το ζητούμενο για την Τουρκία θα ήταν να δημιουργήσει στο βόρειο τμήμα μια ναυτική βάση, όπως εκείνη που διαθέτουν οι Βρετανοί. 

Βέβαια αυτό που τονίζεται από τον διεθνή τύπο είναι πως συγκεκριμένες προετοιμασίες δεν έχουν παρατηρηθεί. Μέχρι στιγμής τουρκικά πολεμικά πλοία χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αμμοχώστου.

  • 22
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...