• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Οι Τούρκοι απειλούν: «Θα σας κάνουμε ότι και το 1974»- Πως ετοιμαζόμαστε να «απαντήσουμε» (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι Τούρκοι απειλούν: «Θα σας κάνουμε ότι και το 1974»- Πως ετοιμαζόμαστε να «απαντήσουμε» (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Άγκυρα συνεχίζει το κρεσέντο προκλήσεων, αυτή τη φορά μέσω του Ακάρ, ο οποίος «θυμήθηκε» το 1974...

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χουλουσί Ακάρ, περιν μερικές ώρες, μιλώντας στη δεξίωση για την 43η επέτειο από την εγκαθίδρυση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην Κύπρο, δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει, όπως και το ’74, το δικαίωμα επέμβασης με βάση τη συνθήκη των εγγυήσεων, σε περίπτωση καταπάτησης των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο.

Καταλαβαίνετε πως με όσα έχει κάνει η Τουρκία με κορύφωση τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι δηλώσεις περί «καταπάτησης των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο» είναι τουλάχιστον εξοργιστικές, αν όχι γελοίες.

Ας δούμε όμως τι είπε στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός. «Οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι πολύ σημαντικές. Δεν έχει κανένα νόημα η προσπάθεια αποδυνάμωσης ή διαστρέβλωσης του καθεστώτος των εγγυήσεων, που διατηρεί η Τουρκία, με τη χρήση διαφορετικών εκφράσεων ή ορισμών. Είναι μάταιη αυτή η προσπάθεια. Η Τουρκία, η Τουρκική Δημοκρατία, είναι ο εγγυητής της ΤΔΒΚ στο νησί και όπως χθες, έτσι και σήμερα θα χρησιμοποιήσει αυτό το δικαίωμα με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο» .

Ο Έλληνας ΥΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος από τη μεριά του, τόνισε πως «δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια εάν οι Τούρκοι κάνουν έρευνες στο Καστελόριζο», ενώ ανεφέρε πως οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα, απέναντι σε ενδεχόμενες τουρκικές γεωτρήσεις, που είναι η προτεραιότητα του ΥΠΕΘΑ.

Να θυμίσουμε ωστόσο στο σημείο αυτό πως ήδη οι Τούρκοι έχουν παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και αναμένεται όπως έχουν ανακοινώσει όχι μόνο να το ξανακάνουν αλλά αυτή τη φορά να προχωρήσουν και σε έρευνες σε αυτή.

Ο Ν.Παναγιωτόπουλος, δεν άφησε επίσης ασχολίαστο το γεγονός των δεκάδων καθημερινών παραβιάσεων των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, υποστηρίζοντας πως «κατεδαφίζουν την εμπιστοσύνη», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.

Όσον αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ο ΥΕΘΑ ανέφερε πως οι γείτονες είναι «στριμωγμένοι και ανασφαλείς», ενώ πρόσθεσε πως «στρατιωτικά βρισκόμαστε στο ίδιο στρατόπεδο με την Τουρκία, όσο παράδοξο κι εάν ακούγεται αυτό. Η Ελλάδα έχει μόνο να προσφέρει. Να προσφέρει την εμπέδωση συναισθήματος σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας».

Πως όμως σκοπεύει να απαντήσει η Ελλάδα στους S-400 της Τουρκίας; Σύμφωνα με το ΥΕΘΑ προς ώρας, εξετάζεται η αναβάθμιση των F-16 και των Mirage, ενώ διευκρίνισε πως (ευτυχώς) τα μαχητικά F-35 δεν αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, χωρίς ωστόσο να έχει απορριφθεί το ενδεχόμενο μελλοντικής αγοράς τους.

Οι «ηχηρές» απαντήσεις στις προκλήσεις των γειτόνων, είναι ευπρόσδεκτες, ωστόσο αυτό που μετράει είναι οι πράξεις.

Οι Τούρκοι έκαναν «ντού» στην Κύπρο και δεν κάναμε τίποτα. Παραβίασαν την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και πάλι δεν αντιδράσαμε. Τώρα απειλούν πως θα ξαναμπουν μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα να κάνουν έρευνες!

Κάποια στιγμή πρέπει να σταλθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους γείτονες αφού συνεχίζουν τις παραβιάσεις. Οψόμεθα για το αν αυτό θα γίνει.(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...