• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι Τούρκοι αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία ανοιχτά της Σάμου – Δείτε τις ΦΩΤΟ που παρουσίασαν

Οι Τούρκοι αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία ανοιχτά της Σάμου – Δείτε τις ΦΩΤΟ που παρουσίασαν

Η Άγκυρα συνεχίζει την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και συγκεκριμένα της δικαιοδοσίας της Ελλάδας στην Έρευνα και Διάσωση.

Το νέο περιστατικό συνέβη ανοιχτά της Σάμου στην περιοχή της Σάμου.

Σύμφωνα με αναφορές του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, στις 20 Σεπτεμβρίου, η πυραυλάκατος Kalkan εντόπισε και περισυνέλεξε παράνομους μετανάστες, ανοιχτά της Σάμου (Sisam Adasi).

Πηγές της Ελληνικής Ακτοφυλακής αναφέρουν πως δεν παρατηρήθηκε κάτι «περίεργο», κατά τις ημερομηνίες που αναφέρουν οι Τούρκοι.

Επομένως, η αναφορά των Τούρκων «στα ανοιχτά της Σάμου» και όχι για παράδειγμα στα ανοιχτά του Κουσάντασι που είναι η απέναντι τουρκική ακτή, κρύβει πονηρές σκέψεις της γείτονας.

Άλλωστε από το 1988, όπως διαβάζουμε στο News.gr, η Τουρκία εξέδωσε τον Κανονισμό 1988/13559 (όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον Κανονισμό 2001/3275), με τον οποίο όρισε ως περιοχή ευθύνης της για παροχή υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης, χωρίς να διευκρινίζει εάν πρόκειται για ναυτικά ή και για αεροπορικά ατυχήματα, περιοχή που, πέραν των FIRs Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, περιλαμβάνει τμήμα του FIR Αθηνών μέχρι το μέσο περίπου του Αιγαίου, εγκλωβίζοντας μεγάλο τμήμα της ελληνικής επικράτειας εντός τουρκικής περιοχής έρευνας και διάσωσης.

Η τουρκική αυτή ενέργεια να συμπεριλάβει ελληνικά νησιά, ελληνικά χωρικά ύδατα και ελληνικό εναέριο χώρο στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης σαφώς παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας και τις σχετικές Διεθνείς Συμβάσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του επισημαίνει σχετικά πως:

«Καθίσταται σαφές από τα ανωτέρω ότι οι όποιες εν προκειμένω τουρκικές αιτιάσεις εξυπηρετούν συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες που δεν έχουν καμία σχέση με τις ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι στην πράξη, η Ελλάδα, μέσω του αρμοδίου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint Rescue Coordination Center – JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης».

News.gr

News.gr

ΦΩΤΟ eurokinissi