Οι Τούρκοι αμφισβητούν ελληνική ΝΟΤΑΜ για άσκησή τους εντός του FIR Αθηνών

Στα πλαίσια της άσκησης «Nexus Ace» που θα ξεκινήσει στις 4 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 του ίδιου μήνα, τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα θα πηγαινοέρχονται νότια του Καστελόριζου και εντός του FIR Αθηνών.

Η Αθήνα εξέδωσε -ως όφειλε εκ των διεθνών κανονισμών- τη σχετική ΝΟΤΑΜ, μετά από αίτημα της Άγκυρας για τη δέσμευση της περιοχής. Ωστόσο, για μια ακόμη φορά η Τουρκία βρήκε ευκαιρία να αμφισβητήσει το εύρος του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας, αλλά και την δικαιοδοσία της Αθήνας να ελέγχει τα σχέδια πτήσεων των αεροσκαφών στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, δεν αναγνωρίζει πως το εύρος του ΕΕΧ της Ελλάδας είναι στα 10 ναυτικά μίλια, λέγοντας πως αυτός θα πρέπει να είναι στα 6 ναυτικά μίλια, βάσει των διεθνών κανονισμών, οι οποίοι ξεχνά βέβαια πως δίνουν το δικαίωμα όχι απλά για έξι αλλά και για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, όταν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του news.gr, στο ίδιο πλαίσιο αμφισβητεί και τη δικαιοδοσία ελέγχου της Αθήνας και επισημαίνει πως τα τουρκικά μαχητικά δεν θα υποβάλουν στις σχέδια πτήσης.

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...