Οι τουρκικές αρχές βρίσκουν δόλο στις ενέργειες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Μετά το νέο "όχι" των τουρκικών αρχών, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν για 112 μέρες έγκλειστοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Στις καταθέσεις τους οι Μητρετώδης και Κούκλατζης, είπαν ότι επαναλαμβάνουν τις προηγούμενες δηλώσεις τους
και τις παλιές καταθέσεις τους:

«Δεν είχαμε σκοπό να διαπράξουμε κανένα έγκλημα. Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεσή μου. Δεν έχω να πω κάτι διαφορετικό γι’ αυτό το θέμα. Δεν είχαμε σκοπό να διαπράξουμε κανένα έγκλημα», υποστήριξε ο Δημήτρης Κούκλατζης.

Τι υποστήριξε ο δικηγόρος τους

Ο δικηγόρος των Ελλήνων στρατιωτών, Χακάν Γιαλτσιντούγ, το πρώτο πράγμα που δήλωσε ήταν ότι οι πελάτες του στόχο είχαν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συνόρων της χώρας τους:

«Έχοντας αυτό το σκοπό, ενώ βρίσκονταν εν υπηρεσία, πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα και στη συνέχεια οι πελάτες μου παρέδωσαν τα όπλα τους στους Τούρκους στρατιώτες. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει καμία υποψία ότι ήθελαν να διαφύγουν. Λαμβάνοντας υπόψη το αδίκημα που διέπραξαν, η απόφαση για συνέχιση της κράτησής τους από αυτή τη φάση και μετά, σημαίνει ότι η κράτησή τους μετατρέπεται σε ένα είδος τιμωρίας. Δεν υπάρχει υποψία διαφυγής ή παραποίησης στοιχείων. Λαμβάνοντας υπόψη την εγγύηση που έδωσε το ελληνικό κράτος, αιτούμαστε την αποφυλάκιση των πελατών», ανέφερε.

 

Οι τουρκικές αρχές, στο σκεπτικό της απόφασης που θα διαβάσετε παρακάτω, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο κράτησης των δύο Ελλήνων ακόμη και για 5 χρόνια (!!), δίχως μάλιστα να τους έχουν προσάψει μέχρι σήμερα κάποια επίσημη κατηγορία!

Ολόκληρη η απόφαση του δικαστηρίου

 

«Μετά την εξέταση των δηλώσεων των συνηγόρων των υπόπτων και των δηλώσεων και των φακέλων των ίδιων υπόπτων κατά την ακροαματική διαδικασία, αποφασίζεται η συνέχιση της κράτησης των υπόπτων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στους φακέλους, έπειτα και από την αξιολόγηση των σχετικών εγγράφων, υποδεικνύουν την παρουσία  ισχυρής υποψίας εγκλήματος με την είσοδό τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.

Λόγω του ότι δεν υπάρχει μόνιμη κατοικία τους στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας, στοιχειοθετούν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους.

Παράλληλα, λόγω της εξέτασης ακόμη του ψηφιακού υλικού, είναι πιθανό να αλλάξει το αδίκημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι στρατιώτες διέπραξαν το αδίκημα εν ώρα υπηρεσίας. Λόγω του γεγονότος ότι το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο αδίκημα είναι 5 έτη, στην παρούσα  φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους και οι όροι αυτής, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα του εισαγγελέα της Αδριανούπολης».

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu