• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Οι Μεγάλες Δυνάμεις θέλουν αλλαγές; Στο επίκεντρο Ελλάδα, Τουρκία και στο βάθος… Κωνσταντινούπολη

Οι Μεγάλες Δυνάμεις θέλουν αλλαγές; Στο επίκεντρο Ελλάδα, Τουρκία και στο βάθος… Κωνσταντινούπολη

Ρωσικό δημοσίευμα μας βάζει σε σκέψεις…

Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η απώλεια τουλάχιστον 420 θέσεων εργασίας στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, με το ρωσικό Sputnik να ανοίγει για πρώτη φορά, μετά από καιρό, θέμα μεταφοράς στρατηγικών αρμοδιοτήτων από την μία χώρα στην άλλη.

Η εν λόγω βάση του ΝΑΤΟ βρίσκεται στην επαρχία Αδάνα της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αποτελώντας το κομβικό σημείο μεταξύ Άγκυρας και Δυτικής Συμμαχίας.

Ωστόσο οι σχέσεις κλονίστηκαν μετά την τουρκική απόφαση για αγορά των S-400 από την αντίπαλο Ρωσία.

Όπως σας είχαμε γράψει και παλιότερα, η εταιρεία «Vectrus System Corporation», με έδρα το Κολοράντο, η οποία παρέχει καθημερινές υπηρεσίες συντήρησης και λειτουργίας στη βάση, τερμάτισε τις συμβάσεις σχεδόν των μισών εργαζομένων στην βάση του Ιντσιρλίκ, τον Ιανουάριο.

Η κίνηση, σύμφωνα με το ρωσικό Sputnik, φαίνεται να ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική, καθώς οι ακυρωθείσες συμβάσεις αφορούσαν τη υλικοτεχνική υποστήριξη και όχι την στρατιωτική αποστολή των ΗΠΑ. Ωστόσο, υπογραμμίζει το ρωσικό μέσο, φαίνεται ότι είναι δείγμα μιας υπαρκτής έντασης.

Τι σχεδιάζει η Τουρκία και ποια θα είναι η ενδεχόμενη δυτική αντίδραση, προβληματίζεται το Sputnik, θέτοντας το ερώτημα-βόμβα: «Μεταφορά της βάσης στην Ελλάδα;».

Γράφει το Sputnik:

Τον τελευταίο καιρό έχουν ακουστεί σενάρια για τη μεταφορά της βάσης στην Ελλάδα, αν οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας διαρραγούν βαθιά.

«Προσωπική μου γνώμη είναι ότι δύσκολα θα κλείσει αυτή η βάση για δύο λόγους: πρώτον γιατί αυτό θα ήταν ταυτόσημο με πολιτική ρήξη Τουρκίας – ΗΠΑ, δεύτερον γιατί αυτό θα σήμαινε αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Καμία από τις δύο χώρες δεν τη συμφέρει να φτάσουν σε μία τέτοια ρήξη. Το ΝΑΤΟ δημιουργεί ένα επιπρόσθετο στοιχείο συγκόλλησης των δύο χωρών», αναφέρει στο Sputnik o πτέραρχος ε.α Ευάγγελος Γεωργούσης.

Ερωτηθείς σχετικά, σχολιάζει και το σενάριο να έρθει η ρήξη, να κλείσει η βάση και να μεταφερθεί στην Ελλάδα.

«Σε μία τέτοια περίπτωση ρήξης, οι Αμερικανοί θα εξέταζαν το σχέδιο μετεγκατάστασης. Στην χώρα που θα πήγαιναν θα έπρεπε να τους παρέχει δύο πράγματα, σταθερότητα προοπτικής και όχι υψηλό κόστος μετεγκατάστασης. Η Ελλάδα έχει αυτά τα στοιχεία, αλλά δεν ξέρω αν είναι υποψήφια».

sputniknews.gr

Βάσει της πρόσφατης ιστορικής εμπειρίας, οι Δυτικοί δεν επέλεξαν ποτέ την Ελλάδα από την Τουρκία. Αντίθετα μάλιστα, μετά τον Αττίλα 2 στην Κύπρο, και την ύποπτη αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, αναβάθμισαν το νατοϊκό στρατηγείο στην Σμύρνη που απέκτησε Τούρκο διοικητή, ενώ πριν στην Σμύρνη υπήρχε Αμερικανός διοικητής, με δύο Τούρκους και έναν Έλληνα ως υποδιοικητές. Η Τουρκία απέκτησε έτσι στρατηγικά δικαιώματα στο Αιγαίο.

Τι θα γίνει όμως αν στην Τουρκία επέλθει κρίση ή ρήξη με κάποια από τις Μεγάλες Δυνάμεις; Τότε δεν θα ανοίξει μόνο το θέμα της νατοϊκής βάσης, αλλά και των Στενών του Βοσπόρου ακόμα και της ίδιας της Κωνσταντινούπολης, την οποία κατέχει η Τουρκία εκ μέρους του ΝΑΤΟ, εξυπηρετώντας και την Ρωσία.

Και τότε έπεται διπλωματικός, εν αρχή, «χαμός».

ΦΩΤΟ eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...