Ο ρόλος των Βούλγαρων – Πως αντιδρά η Σόφια στο «Β. Μακεδονία» – Κίνδυνος αλλαγής συνόρων (ΒΙΝΤΕΟ)

του Κίμωνα Χαραλάμπους

Στην αφάνεια παραμένει τις τελευταίες ημέρες ο παράγοντας που ακούει στο όνομα «Βουλγαρία»!

Οι Βούλγαροι ανέκαθεν θεωρούσαν την Μακεδονία ως «ποθητή λεία» για τις εδαφικές τους επιδιώξεις.

Κατέχουν άλλωστε ένα κομμάτι της ιστορικής ελληνικής Μακεδονίας, εκείνο του Πιρίν.

Με την ονομασία Μακεδονία του Πιρίν, ή και Βουλγαρική Μακεδονία καθιερώθηκε να αναφέρεται από τους Βούλγαρους, εκ των υστέρων, ένα τμήμα της γεωγραφικής Μακεδονίας (κάτι λιγότερο από 10%) που κατέλαβαν κατά τους πολέμους της τότε Βαλκανικής συμμαχίας 1912 – 1913 κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως περιήλθε και τελικά αναγνωρίστηκε σ΄ αυτούς σύμφωνα με τις δύο συνθήκες ειρήνης που ακολούθησαν, την Συνθήκη Βουκουρεστίου (1913) και την Συνθήκη του Νεϊγύ (1919).

Όπως σχολιάζουν αναλυτές, η θέση της Σόφιας μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα στις εξελίξεις.

Η ανακοίνωση της Σόφιας σχετικά με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», στο οποίο συμφώνησαν Τσίπρας-Ζάεφ, αναφέρει:

«Η Βουλγαρία αναγνώρισε την Μακεδονία (σ.σ. Σκόπια) με το συνταγματικό όνομά της, τον Ιανουάριο του 1992 και το νέο όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως λόγος για πιθανή αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων ή για βλέψεις απέναντι στους γείτονες και συγκεκριμένα για τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία και την ταυτότητα τους».

Οι Βούλγαροι λοιπόν βλέπουν πως η νέα ονομασία ανοίγει θέματα και δείχνει πως υπάρχουν πολλές «Μακεδονίες», φοβούμενη μην χάσει τα εδάφη που κατέχει.

Άλλωστε τα διεθνή σχέδια αποσκοπούν στην δημιουργία «μακεδονικού κράτους» στα Βαλκάνια με εδάφη από τις τρεις χώρες, όπως ανοιχτά είχε παραδεχθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Πρόκειται για μια ανακοίνωση που δείχνει μούδιασμα της βουλγαρικής κυβέρνησης απέναντι στα νέα δεδομένα. Η χρήση του όρου Βόρεια Μακεδονία είναι για την Βουλγαρία μη επιθυμητή, κάτι που έχει δηλώσει πριν πέντε μήνες ο πρόεδρος Μπ. Μπορίσοφ.

«Η Βουλγαρία δεν είναι σύμφωνη στην ονομασία των Σκοπίων να συμπεριλαμβάνεται γεωγραφικός προσδιορισμός. Εναλλακτικές ονομασίες του τύπου «Βόρεια Μακεδονία» είναι απόλυτα απαράδεκτες για μας επειδή τα νοτιοδυτικά τμήματα της Βουλγαρίας συμπεριλαμβάνονται σε παρόμοια ονομασία, από γεωγραφική άποψη. Κι αυτό θα μπορούσε να γίνει προϋπόθεση για εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της Βουλγαρίας», είχε δηλώσει ο Μπορίσοφ τον Φεβρουάριο.

Ουσιαστικά, η Βουλγαρία φοβάται -και όχι άδικα- ότι το νέο όνομα θα δημιουργήσει αυτόματα αλυτρωτικές τάσεις απέναντί της. Το ίδιο φοβάται άλλωστε και η Ελλάδα.

Άλλωστε, Βόρεια για τους Βούλγαρους είναι η… Βουλγαρική Μακεδονία, γνωστή ως «Μακεδονία του Πιρίν».

Το εν λόγω κατεχόμενο κομμάτι της Μακεδονίας «βάζει» φωτιά στην κυβέρνηση της Σόφιας και αναμένεται να φέρει σημαντικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu