• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο Ιμάμογλου ανταγωνίζεται τον Ερντογάν στις…προκλήσεις κατά του Ελληνισμού! Τι έκανε με φόντο την Αγία Σοφία

Ο Ιμάμογλου ανταγωνίζεται τον Ερντογάν στις…προκλήσεις κατά του Ελληνισμού! Τι έκανε με φόντο την Αγία Σοφία

TURKEY
Προκειμένου να «κλέψει» από τον Ερντογάν τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Την ώρα που η λειτουργία της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι θέμα χρόνου, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας στον μουσουλμανικό πληθυσμό της Τουρκίας, που βλέπει στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος ακόμη και την επανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ο κεμαλιστής αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να προβεί σε μία κίνηση αντιπερισπασμού για να δείξει στο συντηρητικό εκλογικό σώμα ότι τιμά κι εκείνος αντιστοίχως το οθωμανικό παρελθόν της Κωνσταντινούπολης, αγοράζοντας για λογαριασμό του μεγαλύτερου δήμου της χώρας το πορτρέτο του Μωάμεθ του Πορθητή.

Το πορτρέτο, που είχε ζωγραφίσει ο Ιταλός ζωγράφος Μπελίνι το1480, αγοράστηκε έναντι 850 χιλιάδων ευρώ από δημοπρασία στο Λονδίνο και αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία σύντομα, όπως ανακοίνωσε περιχαρής ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, μέσω twitter.

Στο περιβόητο πορτρέτο απεικονίζεται ένα ακόμη πρόσωπο, το οποίο οι ιστορικοί δεν έχουν καταλήξει για την ταυτότητά του. Ο γνωστός Τούρκος ιστορικός Ιλμπέρ Ορταιλί σε τηλεοπτική εκπομπή υποστήριξε ότι πρόκειται για τον Σουλτάνο Τζεμ, ο οποίος ήταν συνεργάτης του Μωάμεθ του Πορθητή.

Το πορτρέτο σχεδίασε ο Ιταλός ζωγράφος κατόπιν παραγγελίας του ίδιου του Μωάμεθ του Πορθητή το 1479. Ωστόσο πριν ζωγραφίσει τον ίδιο, του ζήτησε πρώτα να κάνει το πορτρέτο άλλων αξιωματούχων του παλατιού, προκειμένου να βεβαιωθεί για τις ικανότητές του.

(Με πληροφορίες από sigmalive – φωτο:screenshot)