• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο χάρτης με τα «όρια της Γαλάζιας Πατρίδας» μία ανάσα από Ρόδο, Κάρπαθο, Κρήτη – Τουρκία: «Εκεί κάνουμε τις γεωτρήσεις μας»

Ο χάρτης με τα «όρια της Γαλάζιας Πατρίδας» μία ανάσα από Ρόδο, Κάρπαθο, Κρήτη – Τουρκία: «Εκεί κάνουμε τις γεωτρήσεις μας»

Εξαφάνισαν το Καστελόριζο οι Τούρκοι!

Νέο παραλήρημα είχαμε από Τούρκο Υπουργό.

Αυτή τη φορά σειρά είχε ο Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, παραχωρώντας συνέντευξη στο “Κανάλι 6” της Τουρκίας και αναλύοντας τις…προοπτικές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα ο χάρτης που κρατούσε, έχοντας σημαδέψει και τα όρια της υποτιθέμενης «Γαλάζιας Πατρίδας».

Από τον Νοέμβριο του 2019 όταν και έγινε πραγματικότητα το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο, Τούρκοι αξιωματούχοι βγαίνουν όλο και πιο συχνά στην κάμερα κραδαίνοντας αυτούς τους απαράδεκτους χάρτες:

Σε μια πολύ πρώτη ματιά διακρίνονται εύκολα τα τρία εξής πράγματα:

  • Το Καστελόριζο είναι πλήρως αποκομμένο από την υπόλοιπη Ελλάδα και «εξαφανισμένο», καθώς οι Τούρκοι δεν το υπολογίζουν καν ως εμπόδιο για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.
  • Δεν αναγνωρίζουν καμία απολύτως ΑΟΖ για τα νησιά όπως η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Κρήτη, «τραβώντας» τα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα 6 μίλια.
  • Επαναλαμβάνουν το ίδιο ακριβώς «επιχείρημα» με το κυπριακό κράτος.

.

Ο Ντονμέζ έκανε μία σύντομη επεξήγηση του χάρτη:

«Χρησιμοποιούμε συχνά αυτό το χάρτη, γιατί η περιοχή στην οποία αναφερόμαστε είναι μια πολύ ευρεία περιοχή, αν κοιτάξετε. Όπως είναι ο νέος όρος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά είναι τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας μας. Αυτός είναι ο χάρτης των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, της οικονομικής μας ζώνης.

Η περιοχή με κόκκινο είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκικής Δημοκρατίας με βάση την υφαλοκρηπίδα της. Η περιοχή με πράσινο είναι η περιοχή, για την οποία η ΤΔΒΚ έχει παράσχει άδεια στην ΤΡΑΟ (Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων) για έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου.

Έως σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει 6 αναγνωριστικές γεωτρήσεις τόσο στα τεμάχια που μας έχει παραχωρήσει άδειες η ΤΔΒΚ όσο και εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδα. Και η έβδομη συνεχίζεται στα δυτικά του νησιού (Κύπρου).

«Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στον ΟΗΕ για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο»

Ο Τούρκος αξιωματούχος αποκάλυψε μεταξύ άλλων πως δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο στα Ηνωμένα Έθνη:

«Η διαδικασία στα εθνικά κοινοβούλια ολοκληρώθηκε, εγκρίθηκε (η συμφωνία). Ωστόσο, επί του παρόντος, η διαδικασία σχετικά με την καταχώρηση της συμφωνίας στα Ηνωμένα Έθνη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.Αυτό που κοιτάζουμε τώρα στη Λιβύη είναι πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας. Αλλά το κατεξοχήν ζήτημα και στόχος τώρα στη Λιβύη είναι –αναμφίβολα- να εγκαθιδρυθεί μια μόνιμη ειρήνη και να επέλθει ηρεμία».

(φωτο:screenshot)