Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν για τις τελευταίες εξελίξεις επί του ονοματολογικού, με έμφαση στο ζήτημα του «erga omnes».

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ είχαν και νέα τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Αθήνα και Σκόπια είναι σαφές ότι δεν θέλούν να χαθεί το μομέντουμ για την επίλυση του ονοματολογικού καθώς η νέα τους συνομιλία πραγματοποιείται λίγες μόνον ώρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχουν στις Βρυξέλλες οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Η κινητικότητα στην Αθήνα και την ΠΓΔΜ δεν είναι άσχετη βέβαια και με το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ για την εξεύρεση λύσης μέσα στον Ιούνιο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι πριν από λίγες ώρες ανακοινώθηκε στην Αθήνα η μετάβαση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί το βράδυ της Δευττέρας με τον πρόεδρο της Γερμανίας Σταϊνμάγερ αλλά και τον Γερμανό ομόλογό του την επόμενη ημέρα το πρωί.

Όπως είναι γνωστό η γερμανική κυβέρνηση έχει επιδείξει ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Το γερμανικό «ενδιαφέρον» ξεκίνησε με την συνάντηση της Μέρκελ με τους δύο πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ στη Σόφια αλλά και τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε μαζί τους λίγες ημέρες μετά, όταν έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν».

(protothema)