• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Νέα πυρά της τουρκόφιλης κυβέρνησης της Λιβύης: «Οι Έλληνες παραβιάζουν αποφάσεις του ΟΗΕ»

Νέα πυρά της τουρκόφιλης κυβέρνησης της Λιβύης: «Οι Έλληνες παραβιάζουν αποφάσεις του ΟΗΕ»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (LNA) της Τρίπολης, Μοχάμαντ Τάχαρ Σιάλα, καταδίκασε την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Βεγγάζη.

Τη χθεσινή (σ.σ. Κυριακή) επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Βεγγάζη, έδρα του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (GNA), κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (LNA) της Τρίπολης, Μοχάμαντ Τάχαρ Σιάλα.

Μεταξύ άλλων, ο Λίβυος υπουργός έκανε λόγο «για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και των περιφερειακών οργανισμών».
Υπενθύμισε δε, ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως τη «μοναδική νόμιμη κυβέρνηση» της Λιβύης.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε τη Βεγγάζη, έδρα της κυβέρνησης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), όπου είχε διευρυμένες επαφές με τον στρατηγό Χαφτάρ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας εξέθεσε το θέμα των δύο «ανυπόστατων συμφωνιών» που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις.

​Ανέδειξε δε, το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το Σάββατο, ο επικεφαλής της GNA, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», κάλεσε την Ελλάδα να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια, εφόσον έχει ενστάσεις για το μνημόνιο συνεννόησης με την Τουρκία.

Χρησιμοποίησε δε, «σκληρά λόγια κατά της Ελλάδας», σημειώνοντας ότι συνομιλεί με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) και την κυβέρνηση της Βεγγάζης, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, καθώς η αφρικανική χώρα διοικείται από δύο διαφορετικές και αντιμαχόμενες κυβερνήσεις.

Τα ανατολικά τμήματα ελέγχονται από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, ενώ η Τρίπολη και ορισμένες περιοχές στα δυτικά από τις δυνάμεις της – αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ – Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης, υπό τον πρόεδρο Σάρατζ.

(Sputniknews – φωτο:eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...