• Αρχική
  • ΕΘΝΟΣ
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • «Μπαράζ» δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων σε ΗΠΑ και Ελλάδα για την…ρωσική παρέμβαση στο Σκοπιανό

«Μπαράζ» δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων σε ΗΠΑ και Ελλάδα για την…ρωσική παρέμβαση στο Σκοπιανό

Σημερινό δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως υποκλοπές στις επικοινωνίες του Ιβάν Σαββίδη, έδειξαν πως χρηματοδοτούσε αντιδράσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, φέρεται να παρέδωσε τα στοιχεία στην Αθήνα και ακολούθησαν οι απελάσεις των Ρώσων διπλωματών. Διαψεύδει η κυβέρνηση το δημοσίευμα.

Τα περί ρωσικής εμπλοκής στο Σκοπιανό επαναφέρουν οι New York Times.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πριν την απέλαση των δυο Ρώσων διπλωματών τον περασμένο Ιούλιο, οι ΗΠΑ παρέδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση έκθεση, που βασιζόταν σε υποκλοπές των επικοινωνιών του Ιβάν Σαββίδη, σύμφωνα με την οποία ο επιχειρηματίας χρηματοδοτούσε αντιδράσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια.

«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προχώρησαν σε μια ασυνήθιστα επιθετική κίνηση. Παρέδωσαν τα στοιχεία από τις υποκλοπές, στην αριστερή Ελληνική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε προχωρώντας σε μια σπάνια ρήξη με τη Μόσχα, απελαύνοντας δυο Ρώσους διπλωμάτες από την Αθήνα και απαγορεύοντας την είσοδο σε δυο ακόμα», αναφέρουν οι New York Times.

Η κυβέρνηση πάντως, διαψεύδει το δημοσίευμα των NYT.

«Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των NYT», αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το sputniknews.

Το δημοσίευμα των NYT χαρακτηρίζει τον Ιβάν Σαββίδη ως τον «άνθρωπο του Κρεμλίνου στην Ελλάδα», που ήταν εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Αναφέρει ότι σύμφωνα με τον οργανισμό «Organized Crime and Corruption Reporting Project», ο κ. Σαββίδης πλήρωνε αντιπάλους της αλλαγής του ονόματος της πΓΔΜ, τουλάχιστον με 300.000 ευρώ.

Στο δημοσίευμα τονίζει ότι πληρωμές είχαν δεχθεί πολιτικοί από τα Σκόπια, εθνικιστικές οργανώσεις και χούλιγκαν που «έστηναν βίαιες διαδηλώσεις» μπροστά από τη Βουλή των Σκοπίων.

«Τον Ιούνιο, Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα από τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών του, e-mail, γραπτά μηνύματα, τηλεφωνικές κλήσεις ή συνδυασμός όλων των παραπάνω, ότι πλήρωνε διαδηλωτές», αναφέρουν οι NYT.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση στις αρχές Ιουλίου, από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, κ. Πάιατ, ο οποίος όπως τονίζεται «ήταν καλά προετοιμασμένος για ένα τέτοιο ρόλο, καθώς υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία από το 2013 έως το 2016».

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu