• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μόνο στο EL: Ο Ερντογάν είναι ο «καλύτερος εχθρός» για την Ελλάδα

Μόνο στο EL: Ο Ερντογάν είναι ο «καλύτερος εχθρός» για την Ελλάδα

Ξεκίνησε σαν ένας εργατικός κουλουράς και τελικά έγινε πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ

Είναι ένας άνθρωπος που μεγάλωσε εδαφικά την Τουρκία. Κατέχει εδάφη στο Ιράκ αλλά και στην Συρία. Παράλληλα, κατάφερε να φέρει όλες τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης, στην Τουρκία. Μιλάμε για εργοστάσια παραγωγής. Το θέμα που θα μας απασχολήσει στο άρθρο όμως, δεν είναι αυτό.

Ο Ισλαμιστής Ταγίπ Ερντογάν, δεν είναι όσο ακραίος φαίνεται. Σαν ηγέτης έχει κινηθεί έξυπνα στην Παγκόσμια σκακιέρα. Είναι αρκετά ενεργός και έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην Ελλάδα.

Η καλύτερή του στιγμή, ήταν όταν έκανε στροφή προς την Ρωσία. Οι σύμβουλοί του, είδαν ότι τις ΗΠΑ θα τις αναλάβει ένας Δεξιός πολιτικός, ο οποίος θα προσεγγίσει τον Πούτιν. Έτσι λοιπόν, με απλά λόγια μπορούμε να πούμε ότι ο Ερντογάν ισορροπεί ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις. Η δήθεν κόντρα Τουρκίας-ΗΠΑ για τους S-400 είναι ανύπαρκτη. Υπαρκτή είναι μόνο η σύγκρουση του Τούρκου προέδρου, με την αμερικανική Αντιπολίτευση και με μια μερίδα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Με τον Τραμπ όμως, διατηρεί άριστες σχέσεις.

Το πεδίο που μας ενδιαφέρει

Όσο «ξένο» και αν ακούγεται αυτό, ο Ερντογάν είναι ο «καλύτερος εχθρός» που θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα. Αυτό διότι ο Τούρκος πρόεδρος κρατάει δέσμιους τους σωβινιστές που θέλουν να αφανίσουν την Ελλάδα.

Είναι μάλιστα φανερός ο φόβος που διακατέχει την τουρκική ηγεσία, σε σχέση με την Ελλάδα. Δεν είναι απίθανο να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών, αλλά να είστε σίγουροι ότι οι Τούρκοι του Ερντογάν προτιμούν να στείλουν εκατομμύρια Μουσουλμάνους στην Ελλάδα για να την εποικήσουν ειρηνικά, παρά να έρθουν σε ένοπλη αντιπαράθεση με μια Ελλάδα εξοπλισμένη σαν αστακό.

Η οικονομική κρίση μας έπληξε βαθύτατα. Ο εξοπλισμός μας χρειάζεται αναβάθμιση και σε πολλές περιπτώσεις αντικατάσταση, αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις ακόμα και στην τωρινή τους κατάσταση, μπορούν να καταφέρουν σοβαρά στρατηγικά πλήγματα στην Τουρκία.

Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, ο Ερντογάν είναι ένας συνετός παίκτης στην περιοχή, όσο και αν δείχνει το αντίθετο με τις δηλώσεις του. Μεθοδικά και με πρόγραμμα, εξαφανίζει την κυριαρχία της Ελλάδας (είδαμε την συμφωνία που έκανε με την Λιβύη αλλά και τις γεωτρήσεις που έκανε στην Κύπρο), χωρίς να πέσει έστω και μια σφαίρα.

Καλή η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Ο Ερντογάν προκαλεί μέχρι ένα σημείο πάντα και λίγο-λίγο κερδίζει και από κάτι κάθε φορά. Για παράδειγμα, όταν εμφανίζει το μισό Αιγαίο τουρκικό, δεν περιμένει ότι θα το κάνει πράξη αυτό άμεσα. Το 1/3 του Αιγαίου να πάρει, θα είναι κέρδος για αυτόν. Ο στόχος του δηλαδή, είναι εξ’αρχης το 1/3….

Κρατάμε αυτά τα δεδομένα και σκεφτόμαστε κάτι πολύ λογικό. Αν ο Ερντογάν είναι «καλός εχθρός», οι υπόλοιποι τι είναι;

Ένα μόνο πράγμα ας πούμε: Σκεφτείτε τι θα γίνει αν αναλάβουν την διακυβέρνηση της Τουρκίας, σωβινιστές στρατιωτικοί. Εκεί πλέον δεν θα μιλάμε για τουρκικές προκλήσεις και για παραβιάσεις, αλλά για στρατιωτική εισβολή.

Πηγή εικόνας:eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •