• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μητσοτάκης από Κύπρο: Καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη

Μητσοτάκης από Κύπρο: Καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη

Ο χαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΛΔΥΚ...

Κατά την επίσκεψή του στην ΕΛΔΥΚ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Κύριε αρχηγέ, κύριε Διοικητά, κυρίες και κύριοι,

Mε μεγάλη χαρά βρίσκομαι, σήμερα, ανάμεσά σας στο πρώτο μου ταξίδι ως Πρωθυπουργός. Φτάνοντας κανείς σε αυτό το στρατόπεδο, συνειδητοποιεί ότι η ιστορία που είναι γραμμένη στα βιβλία και αποτυπωμένη στις μνήμες εκείνων που την έζησαν, παραμένει τελικά ζωντανή. Είναι παρούσα και μας υπενθυμίζει το χρέος μας να τιμούμε τους ήρωες! Να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο! Και να μην εφησυχάζουμε!

Βλέπω τα πρόσωπά σας και νιώθω υπερηφάνεια για την Ελληνική Δύναμη Κύπρου. Και θέλω να σας μεταφέρω τις ευχαριστίες όλων των Ελλήνων γιατί επιλέξατε να βρίσκεστε εδώ, να υπηρετείτε την πατρίδα αλλά και την αδελφή Κύπρο. Είστε η έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης των δύο χωρών, αλλά και της κοινής μας υποχρέωσης να μεριμνούμε διαρκώς για τη σταθερότητα στο νησί. Και είμαι σίγουρος, ότι υπηρετείτε καθημερινά το δύσκολο αλλά σπουδαίο έργο σας, με υψηλό αίσθημα εθνικής συνείδησης. Και σας βεβαιώνω ότι η χώρα σάς το αναγνωρίζει. Όπως, κ. Διοικητά, δεν ξεχνά και τους νεκρούς της ΕΛΔΥΚ. Τιμούμε τη μνήμη τους και εμπνεόμαστε απ’ τον ηρωισμό τους και την αυταπάρνησή τους.

Ζούμε σε μία ταραγμένη περίοδο, γεμάτη προκλήσεις ασφαλείας και αστάθειας για την ευρύτερη περιοχή. Το δικό μας μήνυμα είναι σταθερό, καθαρό και ειλικρινές προς όσους αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου: καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη. Επιδιώκουμε πάντοτε την ειρήνη και την συμφιλίωση. Προστατεύουμε, όμως και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Και -θα το τονίσω αυτό- δεν είμαστε μόνοι μας.

Έχουμε στο πλευρό μας όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία έχουν εκφράσει έμπρακτα την υποστήριξή τους. Απέστειλαν, ήδη, ένα πρώτο σαφές μήνυμα ότι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στην αιγιαλίτιδα ζώνη θα έχουν τίμημα. Και ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Και δεν είναι μόνον η Ευρώπη. Οι δύο χώρες μας, Ελλάδα και Κύπρος, έχουν οικοδομήσει πολύ ισχυρές συμμαχίες σε όλη την γύρω περιοχή. Παρά λοιπόν, τις ρητορικές εξάρσεις και τους παροξυσμούς τους πρακτικούς, οι παράνομες ενέργειες τελικά απομονώνουν και αποδυναμώνουν την Τουρκία.

Αγαπητοί Αξιωματικοί και οπλίτες,

Η παρουσία μου στην Κύπρο και εδώ στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, σηματοδοτεί τη σαφή στήριξη της Ελλάδας στο απόλυτο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται το σύνολο των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνη. Κάτι που άλλωστε απορρέει από το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο.

Η Αθήνα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερά στο πλευρό της Λευκωσίας και στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Για την επανένωση του νησιού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ. Χωρίς τρίτους εγγυητές, χωρίς κατοχικά στρατεύματα στο έδαφος μιας κυρίαρχης, ανεξάρτητης, Ευρωπαϊκής χώρας. Για μία λύση που θα φέρει ευημερία και οφέλη στο σύνολο του κυπριακού λαού-Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους.

Θέλω να σας ευχαριστήσω ακόμη μία φορά για το σπουδαίο έργο το οποίο επιτελείτε. Εσείς, οι αξιωματικοί, οι οπλίτες της ΕΛΔΥΚ, τιμάτε το ρητό του Ηροδότου, το «όμαιμον τε και ομόγλωσσον και ομόθρησκον και ομότροπον». Και υπηρετείτε με ευθύνη το σύμβολό σας: το γαλανό του ουρανού, το μπλε της θάλασσας να πλαισιώνουν Ελλάδα και Κύπρο, κάτω από το ίδιο δάφνινο στεφάνι. Όλοι αυτό σας το αναγνωρίζουν, σάς συγχαίρουμε από καρδιάς και προσωπικά ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για την αποστολή την οποία επιτελείτε.

Καλή δύναμη σε όλες και σε όλους».

ΦΩΤΟ eurokinissi