Μετωπική Ζαχάροβα κατά Μητσοτάκη: «Λυσσαλέα εχθρική εκστρατεία», vid

«Ποτέ στην ιστορία των διμερών σχέσεών μας με την Ελλάδα δεν έγινε αυτό».

Οι Ρώσοι υπενθυμίζουν για ακόμα μία φορά στους Έλληνες πολιτικούς πως «ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ» τι έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια, ιδίως από το 2022 και μετά με την εισβολή στην Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για το γεγονός πως το ελληνικό ΥΠΕΞ φέρεται να μπλόκαρε την παρουσία Ρώσων διπλωματών στους εορτασμούς για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Σύμφωνα με όσα μετέφερε από τη Μόσχα ο δημοσιογράφος, Θανάσης Αυγερινός, η κα Ζαχάροβα επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη και το Υπουργικό του Συμβούλιο με τα εξής λόγια:

«Ποτέ ξανά στις διμερείς σχέσεις μας κανείς στην Αθήνα δεν αμφισβήτησε τον καθοριστικό ρόλο της Ρωσίας στη νίκη της ελληνικής επανάστασης του 1821. Η απουσία των Ρώσων διπλωματών κατ’ εντολήν του ΥΠΕΞ είναι μόνο ένα στοιχείο μίας λυσσαλέας εχθρικής εκστρατείας η οποία έχει αναπτυχθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι η εγκληματική η απόφαση της Ελλάδας να στέλνει όπλα στην Ουκρανία».

Ακολουθεί η ανακοίνωση έτσι όπως αναμεταδόθηκε από το κανάλι της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα στο Telegram:

«Είναι κρίμα αλλά σήμερα η κατάσταση έχει υποστεί πολύ ιδιότροπες μεταβολές οι οποίες δεν έχουν καν εξήγηση διότι στην ασταθή βάση τους βρίσκεται μια – αμφίβολης λογικής – πολιτική σκοπιμότητα. Λάβαμε υπόψη ότι φέτος με εντολή της ηγεσίας του ελληνικού ΥΠΕΞ οι παραδοσιακές εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την 25η Μαρτίου, όσο στην Ελλάδα τόσο και στις αντιπροσωπείες της στο εξωτερικό, θα διεξαχθούν για ακόμη μία φορά χωρίς ρωσική συμμετοχή.

Αυτή η εξέλιξη είναι μόνο ένα στοιχείο της άνευ ορίων εχθρικής εκστρατείας, την οποία, επικαλούμενη την τρέχουσα διεθνή επικαιρότητα εκκίνησε και συνεχίζει η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη με στόχο να διαγραφεί από την συλλογική μνήμη οτιδήποτε που σχετίζεται με την Ρωσία, θυσιάζοντας χάριν στις πρόσκαιρες περιστάσεις – τους αιώνιους ιστορικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των δυο λαών μας. Πάνω στο κύμα της επιθετικής ρωσοφοβίας η Αθήνα επιμένει στις εγκληματικές αποφάσεις της, συμπεριλαμβανομένης και της αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία, με τον οποίο το καθεστώς του Κιέβου εξακολουθεί να εξοντώνει αμάχους, ανάμεσά τους και Έλληνες της Αζοφικής.

Οι τωρινοί κυβερνώντες, κρυβόμενοι πίσω από συλλογικές αποφάσεις της Δύσης διέκοψαν τον διμερή μας διάλογο και κάθε είδους συνεργασία. Σαν να μην έφτανε αυτό, η ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα, μεταξύ άλλων διπλωματικών αποστολών των κρατών-μελών της ΕΕ, περιφρόνησε τους κανόνες της διπλωματικής επικοινωνίας και αγνόησε την πρόσκληση για συνάντηση με την ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά μας, στις 25 Μαρτίου διαβιβάσαμε τις σκέψεις και τις εκτιμήσεις μας απευθείας στην εδώ Πρεσβεία της Ελλάδας. Είναι αξιολύπητο ότι αντί να στείλουμε ευχές για την εθνική εορτή, όπως άρμοζε κάποτε, είμαστε αναγκασμένοι, τούτη την ημέρα, να υπενθυμίζουμε στην Αθήνα τα στοιχειώδη μαθήματα ιστορίας».

ΑΠΕΜΠΕ-EPA photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί