• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Μέρες… Ανάν στα Σκόπια – Επικρατεί το «ναι» – Το σύνθημα Ζάεφ για την συμφωνία με Τσίπρα: «Πετύχαμε τους στόχους των παππούδων μας»

Μέρες… Ανάν στα Σκόπια – Επικρατεί το «ναι» – Το σύνθημα Ζάεφ για την συμφωνία με Τσίπρα: «Πετύχαμε τους στόχους των παππούδων μας»

Το κλίμα στα Σκόπια θυμίζει σε πολλούς τις ημέρες του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν στην Κύπρο.

Η μόνη διαφορά είναι πως ο Ελληνισμός τότε σήκωσε κεφάλι, ενώ τώρα του το παίρνουν, όπως διαβάζετε στα άρθρα του el.gr.

Tότε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν υπέρ του «Οχι», ενώ ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει δώσει τα ρέστα του υπέρ του «Ναι», που σημαίνει αναγνώριση «μακεδονικού έθνους» και «γλώσσας», το οποίο θα μπορεί να αποκαλεί μάλιστα την Θεσσαλονίκη -που λαχταρά ως πρωτεύουσα- όπως θέλει, σύμφωνα με τον κ, Παπαδημούλη, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ,

Μαζί με τον Ζάεφ σύσσωμη η Δύση, η ελληνική κυβέρνηση και Τζορτζ Μπους.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί στα Σκόπια είναι ότι το «Ναι» θα επικρατήσει άνετα.

Η προπαγάνδα του Ζάεφ βρίσκει απήχηση στο σλαβομακεδονικό στοιχείο, με έμφαση και στην ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Την ένταξη στις δυτικές δομές επικαλέστηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κρίστιαν Μίτσκοσκι (VMRO) για να δικαιολογήσει την προτροπή προς τους ψηφοφόρους του κόμματός του για κατά συνείδηση ψήφο, παρά την… θέση του κόμματός του για απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Υπάρχει, μάλιστα, δέσμευση της ηγεσίας του VMRO πως σε περίπτωση που η συμμετοχή υπερβεί το 50% και επικρατήσει το «Ναι», η αξιωματική αντιπολίτευση θα σεβαστεί το αποτέλεσμα και δεν θα εμποδίσει στη Βουλή την ψήφιση της προβλεπόμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

Οι Σκοπιανοί λοιπόν πανηγυρίζουν!

Μια εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζάεφ δήλωσε:

«Φτάσαμε σε μια συμφωνία αλλά ξέραμε τι έπρεπε να διαφυλάξουμε, τη γλώσσα και την ταυτότητα. Και η Ελλάδα τα αναγνώρισε αυτά. Υπάρχει μακεδονική γλώσσα στη συμφωνία. Αναγνωρίζω τη δυσφορία με τις γεωγραφικές αναφορές αλλά ξέρω και τα οφέλη από τη συμφωνία.

Είμαστε Μακεδονές με μακεδονική γλώσσα. Η μακεδονική γλώσσα είναι πλούσια σε διαλέκτους και γι’ αυτό αξίζει να ενταχθεί στις γλώσσες της ΕΕ.

Έχουμε ένα κράτος που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο στο οποίο ομιλείται η μακεδονική γλώσσα που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο. Πετύχαμε τους στόχους των πατέρων και των παππούδων μας».

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι άλλο.

 

  • 20
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...