Μέγα θέμα ανοίγει στο Αιγαίο η Άγκυρα – Αγωνία για τον αγωγό EAST MED (BINTEO)

Θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα σε καταστροφικές διαπραγματεύσεις - Όλες οι δηλώσεις που έγινα χθες

Ο Υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας ανοίγει μέγα θέμα στο Αιγαίο, με επίκεντρο για μία ακόμη φορά, τα ελληνικά νησιά.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη 3 ωρών σημείωσε ότι «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948».

«Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε να ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση το Καρντακ (Ίμια) για αυτό τον λόγο συζητάμε με την Ελλάδα αυτά τα ζητήματα».

Ταυτόχρονα, δήλωσε πως για να περάσει ο αγωγός Eastmed, δηλαδή ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη, «πρέπει να πάρουν την άδεια την άδεια μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο».

Εν τω μεταξύ, ο EastMed δείχνει να προχωράει στα «χαρτιά», αλλά ουδείς γνωρίζει με σιγουριά πως θα συμπεριφερθούν τελικά οι… «σύμμαχοί» της Ελλάδας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, για παράδειγμα η Ιταλία φέρεται να παίζει σε «διπλό ταμπλό».

Αυτό γιατί, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, αφενός συμμετέχει στον EastMed, αφετέρου αδιαφορεί σε σχέση με το ποιος θα προμηθεύσει τον αγωγό με φυσικό αέριο, με άλλα λόγια ποιος θα διαχειρίζεται τα κοιτάσματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την ώρα που οι «γείτονες» επιχειρούν να την αρπάξουν μέσω του μνημονίου που υπέγραψαν με την Λιβύη.

ΦΩΤΟ UNSPLASH

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί