• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μακρόν-Τραμπ: «Θα επιβάλλουμε την ειρήνη στην Αν.Μεσόγειο» – “Ασύμφορη” μία ελληνοτουρκική σύγκρουση (ΒΙΝΤΕΟ)

Μακρόν-Τραμπ: «Θα επιβάλλουμε την ειρήνη στην Αν.Μεσόγειο» – “Ασύμφορη” μία ελληνοτουρκική σύγκρουση (ΒΙΝΤΕΟ)

Ραγδαίες εξελίξεις - Τι είπαν οι Δένδιας-Πομπέο στη Βιέννη.

Τη βούλησή τους να επιβάλλουν την ειρήνη και την ασφάλεια σε Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Λίβανο εξέφρασαν κατά τη διάρκεια επικοινωνίας ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις τρεις συγκεκριμένες περιοχές και διαπίστωσαν ότι οι απόψεις τους συγκλίνουν.

«Το ενδιαφέρον μας για την ειρήνη και την ασφάλεια είναι κοινό. Θα το επιβάλουμε», τονίζει ο Γάλλος πρόεδρος.

Πρόκειται για την πρώτη, εδώ και καιρό, προσωπική παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ για τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο και κατ’επέκταση για τα ελληνοτουρκικά.

Η παρέμβαση Τραμπ μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρείται, μία μόλις μέρα μετά την ιστορική συμφωνία που σύναψαν Ισραήλ και ΗΑΕ με τον καταλυτικό ρόλο του Αμερικανού προέδρου.

Η «συμφωνία του Αβραάμ», όπως ονομάστηκε, θέτει τις βάσεις για ειρήνευση σε μία από τις πιο ταραγμένες αλλά και «ευαίσθητες» περιοχές στον πλανήτη, γύρω από τους «Αγίους Τόπους».

Σε καμία περίπτωση οι «μεγάλες δυνάμεις» που επιζητούν την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν θέλουν να ξεσπάσει έναν ανεξέλεγκτος πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που θα τίναζε ενδεχομένως στον αέρα τα ειρηνευτικά τους σχέδια.

.

Τι είπαν Δένδιας-Πομπέο

Η επείγουσα ανάγκη για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια στη Βιέννη, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προστίθεται:

«Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την ισχυρή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας».

Παράλληλα ο Έλληνας ΥΠΕΞ ζήτησε την ισχυρότερη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο:

Δένδιας: «Η Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα»

Η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, τόνισε στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Αυτό, κατέστησε σαφές ο κ. Δένδιας, είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης και σημείωσε πως αυτή τη θέση συμμερίζονται όλοι οι συνομιλητές του και επιβεβαιώθηκε από το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, ο κ. Δένδιας είπε πως του ανέπτυξε την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε: «Η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία. Είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω γι’ αυτή τη σαφή θέση του υπουργείου του και της αμερικανικής πλευράς». Περαιτέρω επισήμανε: «ως γνωστόν, η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά. Επιδιώκει έτσι την επιβολή τετελεσμένων. Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση. Εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο, την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και από τη συμπαράσταση που εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο κυρώσεων που έχει ζητήσει το Συμβούλιο από τις υπηρεσίες της ΕΕ, ενημέρωσε πως καταρτίζεται και τόνισε ότι θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα. Ως προς αυτό, ο κ. Δένδιας είπε πως στόχος μας είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της ΕΕ αν χρειαστεί, ένα εργαλείο που θα ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.

Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε πως οι προσχηματικές εκκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο καταρρίπτονται συνεχώς από τις απροκάλυπτες απειλές που πάντα τις συνοδεύουν.

(φωτο:screenshot)