• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κύπρος: Καταδικάζει την παράνομη οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας – Λιβύης

Κύπρος: Καταδικάζει την παράνομη οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας – Λιβύης

Ήταν αναμενόμενο πως η Κύπρος πως θα απαντούσε μέσω του Υπουργείο Εξωτερικών της στη «συμφωνία» ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών τους, με την Λευκωσία να καταδικάζει την κίνηση αυτή.

Η Τουρκία φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να προωθήσει την ατζέντα της για τα ενεργειακά σχέδια της στην Μεσόγειο, καθώς μετά την επιστολή στον ΟΗΕ, προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με τη Λιβύη με στόχο να «πατήσει» πόδι και να εμποδίσει τα πλάνα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, κάτι που η Λευκωσία καταδικάζει στην ανακοίνωση του Υπουργείο Εξωτερικών.

Ειδικότερα: «Τέτοια οριοθέτηση, αν γινόταν, θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, καθώς θα παραγνώριζε τα νόμιμα δικαιώματα άλλων παράκτιων Κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, και θα ήταν αντίθετο με την αναγνωρισμένη αρχή της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου για τα δικαιώματα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τι αναφέρει η Λευκωσία
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, το Μνημόνιο Συναντίληψης δεν έχει και δεν παράγει καθοιονδήποτε τρόπο, οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα που να επηρεάζουν τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλων παράκτιων Κρατών.

«Με τη διαστρέβλωση των κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας και με την παραχάραξη της γεωγραφίας, η Τουρκία δεν μπορεί να αποκτήσει νομικά ερείσματα στην Αν. Μεσόγειο. Αντίθετα, οι πράξεις της Τουρκίας αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι οι θέσεις της σε ό,τι αφορά το Διεθνές Δίκαιο, αποτελούν τη μειοψηφία του ενός» σημειώνεται.

Το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι το ίδιο ισχύει και για τις θέσεις της Τουρκίας, όπως αυτές διαλαμβάνονται στην πρόσφατη επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της στα ΗΕ προς τον ΓΓ ΟΗΕ, με την οποία κατατέθηκαν συντεταγμένες για τη θαλάσσια περιοχή δυτικά και βόρεια της Κύπρου, κατά παράβαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου, καταστρατηγώντας τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της.

Το Υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει στην ολότητά τους τις Τουρκικές θέσεις και αβάσιμες διεκδικήσεις και θα απαντήσει καταλλήλως δια επίσημης επιστολής προς τα ΗΕ, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ / Reporter

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •