• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κύπρος για τουρκικές γεωτρήσεις: Να σταματήσει η Τουρκία όλες τις παράνομες ενέργειες

Κύπρος για τουρκικές γεωτρήσεις: Να σταματήσει η Τουρκία όλες τις παράνομες ενέργειες

Τις τουρκικές γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Κύπρος, καλώντας την Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες.

Τη νέα γεώτρηση της Τουρκίας ανοιχτά της Κύπρου καταδικάζει η Λευκωσία, μέσω ανακοίνωσης της κυπριακής προεδρίας.

«Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει τη νέα προσπάθεια της Τουρκίας να διεξάγει παράνομη γεώτρηση εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου. Η ανακοινωθείσα γεώτρηση εντός της ανατολικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, σε πολύ κοντινή απόσταση από τη χωρική θάλασσα, στα 12,4 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Καρπασίας, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς και το διεθνές εθιμικό δίκαιο», σημειώνει η Λευκωσία.
Η κυπριακή κυβέρνηση χαρακτηρίζει επίσης παράνομες τις αναγγελθείσες σεισμικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις (Oruc Reis) σε μεγάλη περιοχή στη δυτική ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, καταγγέλλοντας παράβαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Η Λευκωσία στέκεται και στη χρονική στιγμή των τουρκικών ανακοινώσεων. «Το γεγονός ότι οι νέες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας ανακοινώθηκαν την ίδια μέρα κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ το πλαίσιο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί πράξη ακραίας και προκλητικής περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας και του Ευρωπαϊκού Δικαίου» σημειώνει η Λευκωσία.
Η Κύπρος υπογραμμίζει ότι οι αιτιάσεις της Τουρκίας πως η γεώτρηση διεξάγεται μετά από «αδειοδότηση» από τη λεγόμενη «ΤΔΒΚ» προς την τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ), δεν έχουν νομική βάση.

Προσθέτει, δε, πως «οποιεσδήποτε γεωτρητικές δραστηριότητες διεξάγονται εκ μέρους ή προς όφελος του παράνομου αποσχιστικού καθεστώτος είναι παράνομες και άκυρες, όπως εξάλλου παράνομο και ανυπόστατο είναι και το ίδιο το ψευδοκράτος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Η κυπριακή προεδρία χαρακτηρίζει υποκριτικό «η Τουρκία να ισχυρίζεται ότι δήθεν υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ενώ την ίδια στιγμή διεκδικεί προς όφελός της το 44% της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού».

ΠΗΓΗ: Sputnik, ΦΩΤΟ eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •