Menu

Κύπρος: Έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία δηλώνει ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης

Έτοιμος ανά πάσα στιγμή για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αρκεί «να είμαστε εντός των όρων αναφοράς του ΓΓ του ΟΗΕ για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα».

Σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο Φιλελεύθερο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι χωρίς να παραγνωρίζει τον Τ/κ ηγέτη, τον οποίο θεωρεί τον επίσημο συνομιλητή του, δεν θα απέκλειε ποτέ τον διάλογο με οποιονδήποτε αξιωματούχο της τουρκικής κυβέρνησης. «Εξάλλου, πολλές φορές έχουμε πει ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και εκείνοι που εισέβαλαν και κατέχουν δεν είναι οι Τ/κ, αλλά η Τουρκία. Συνεπώς γιατί να αρνηθώ;».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τον Μουσταφά Ακιντζί να του πει μια χώρα μέλος του ΟΗΕ με ομοσπονδιακό σύστημα, στο οποίο για την λήψη αποφάσεων στην κεντρική κυβέρνηση απαιτείται η θετική ψήφος της άλλης πολιτείας.

Κληθείς δε να σχολιάσει ανάλυση του Κουντρέτ Οζερσάι με βάση την οποία δεν μπορεί να υπάρξει σύντομα κατάληξη στους όρους αναφοράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει διάλογος για εσωτερικά ζητήματα που παραμένουν άλυτα, όπως θέματα οικονομικής βιωσιμότητας των τουρκοκυπριακών τραπεζών.

Σε υπενθύμιση πρόσφατης δήλωσης του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι οι Ε/κ θα πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι την ίδια φράση είπε ο κ. Τσαβούσογλου ενώ ήταν στο Κραν Μοντανά και πως κάποιοι που του επιρρίπτουν ευθύνες καλό είναι να ακούν πώς τοποθετείται ο εκφραστής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για το θέμα της ασφάλειας, των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων ή της παρουσίας του τουρκικού στρατού.

Πρόσθεσε δε ότι «με λυπεί ειλικρινά διότι ιδιαίτερα η Αριστερά έχει υιοθετήσει ένα αφήγημα το οποίο πουθενά και από κανέναν δεν επιβεβαιώνεται», εξηγώντας τι έγινε στο Κραν Μοντανά μετά τις πολύωρες συναντήσεις και το τελευταίο δείπνο με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι επιδίωξή του είναι να έχει η Κύπρος άριστες σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ και πως η ανάπτυξη των σχέσεων με ΗΠΑ ή το Ισραήλ δεν γίνεται σε βάρος άλλων φίλων χωρών.

Τις αναφορές του προέδρου Αναστασιάδη σχολιάζουν δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων.

Σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ αναφέρει ότι με τις δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης δίνει το μήνυμα ότι: η στάση της Τουρκίας και κυρίως το γεγονός ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για μια δημοκρατική και λειτουργική λύση αλλά για μία λύση που να προστατεύει τα δικά της επεκτατικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τον έλεγχο που θα ασκεί στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ΕΔΕΚ αναφέρει ακόμη ότι: Σημαντική η διαπίστωση του Προέδρου για το τι έγινε στο Κραν Μοντανά όπου καταρρίπτει την επιχειρηματολογία ότι στο Κραν Μοντανά ήμασταν κοντά σε λύση. Όμως την ίδια στιγμή η όποια νέα διαδικασία δεν μπορεί να αρχίζει από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά γι’ αυτό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει με τις παρεμβάσεις του να μετακινήσει τόσο τη διαδικασία όσο και τη βάση συνομιλιών προς μια πιο θετική κατεύθυνση (σύγκληση διεθνούς διάσκεψης και κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής).

Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος διαπιστώνει πρόνοιες οι οποίες έγιναν αποδεκτές και οι οποίες δεν συμβαδίζουν με την έννοια ενός κανονικού κράτους, θα πρέπει να διεκδικήσει την πλήρη εφαρμογή όλων των στοιχείων που συνθέτουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο ώστε να είναι η Κύπρος μία κανονική χώρα μέλος της Ε.Ε.

Από δικής του σκοπιάς το Κίνημα Οικολόγων, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απαντώντας στους επικριτές του, αποκαλύπτει πόσο μεγάλο λάθος ήταν οι πενταμερείς διασκέψεις της Ελβετίας.

Το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει ότι με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος Αναστασιάδης επιβεβαιώνει όλους που τον είχαν προειδοποιήσει να μην αποδεχθεί τη διαδικασία των πενταμερών διασκέψεων. «Αλλά τότε, πιεζόμενος από την υφυπουργό των ΗΠΑ κ. Νιούλαντ, αλλά και από τα «συγκυβερνώντα» κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, σύρθηκε στην καταστροφική διαδικασία των πενταμερών διασκέψεων στην Ελβετία. Τα αποτελέσματα είναι πλέον σε όλους γνωστά», υπογραμμίζουν οι Οικολόγοι.

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...